Nieuws/Binnenland

Koenders kaart brief consul aan in Ankara

ANP

DEN HAAG - Tijdens zijn bezoek aan Turkije maandag zal minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) ook de brief van de Turkse consul-generaal in Rotterdam aan de orde stellen. Die heeft in juli aan een aantal burgemeesters in de regio Rotterdam geschreven hoe zij moeten omgaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering.

ANP

De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb vindt dat de diplomaat zich niet met deze zaken moet bemoeien. Koenders steunt de burgemeester, zei hij vrijdag. ,,Nederland gaat over deze zaak en niet de Turkse regering''. Hij heeft dat in juli ook al aan Ankara duidelijk gemaakt.. ,,Maar we moeten de realiteit van een maand geleden ook niet op vandaag gaan plakken'',voegde hij eraan toe.

Aboutaleb zou vrijdag een gesprek hebben met de consul-generaal, maar dat is op het laatste moment afgezegd. Koenders weet niet waarom de afspraak niet doorging. Hij hoopt dat er binnenkort een nieuwe kans is voor een gesprek tussen de burgemeester en de consul-generaal.

Hij begrijpt wel dat de couppoging in Turkije veel emoties oproept, maar dat moet niet overslaan naar de Turks-Nederlandse gemeenschap. Dat zal hij ook in de gesprekken met in de Turkse hoofdstad duidelijk maken. De Turkse regering verdenkt de islamitische geestelijke Fethullah Gülen achter de mislukte machtsovername te zitten.