Nieuws/Buitenland
379977002
Buitenland

Trump: ’Ik voel me goed, ga spoedig weer aan het werk’

President Trump voelt zich al stukken beter. Dat zegt hij in een video die is opgenomen in het Walter Reed Militaire ziekenhuis waar hij is opgenomen vanwege corona. Maar hij zegt ook af te moeten wachten wat er de komende dagen gaat gebeuren. Trumps arts liet vannacht via een statement weten dat hij voorzichtig optimistisch is.

Vanachter een bureau sprak Trump in vier minuten het Amerikaanse volk toe, dat hem voor het eerst weer zag sinds zijn ziekenhuisopname. Trump vertelde dat hij zich eerder „niet zo goed voelde”, maar zei ook dat het nu veel beter ging. Trump was optimistisch over een snelle terugkeer naar het Witte Huis. „Ik denk dat ik snel terug zal zijn, en ik kijk er naar uit om de campagne af te ronden zoals we die gestart zijn.”

Maar Trump gaf ook toe dat hij af zal moeten wachten wat de komende paar dagen voor hem in petto hebben. „We zullen zien wat er de komende dagen gebeurt.” Trump denkt dat de komende dagen belangrijk zullen worden. „Ik denk dat dat de echte test gaat worden.”

Trump bedankte het personeel van het ziekenhuis dat hem verzorgt, en vertelde dat het met first lady Melania goed gaat.

Geen koorts

In een schriftelijke verklaring schrijft Trumps lijfarts Sean Conley dat Trump „substantiële vooruitgang heeft geboekt” sinds zijn diagnose. Hij zal zondag goed in de gaten gehouden worden als hij nieuwe doses van experimentele medicijnen krijgt. Volgens de arts heeft Trump geen koorts, en loopt hij zonder moeite rond in zijn suite. „Hoewel hij nog niet buiten gevaar is, zijn we voorzichtig optimistisch.

Zaterdag ontstond verwarring over de precieze gezondheid van de president. Na een zeer positieve update van dokter Conley in de ochtend, zei een anonieme bron tegen Witte Huis-reporters dat de situatie veel minder rooskleurig was. Die bron bleek later Trumps eigen stafchef Mark Meadows te zijn.

„De toestand van de presidents vitale functies was zeer verontrustend, en de komende 48 uur zullen cruciaal zijn in zijn behandeling”, zei Meadows. „We weten nog niet of we op een duidelijk pad van herstel zitten.”

Zuurstof

Op zaterdagavond was hij optimistischer op Fox News, en zei hij dat de doktoren helemaal gelijk hadden in hun persconferentie in de ochtend, die optimistischer van toon was. Volgens Meadows was de staf tot vrijdagochtend nog zeer ongerust omdat Trumps zuurstofgehalte in zijn bloed ver gezakt was.

Maar sindsdien is er sprake van een „ongelooflijke verbetering”, zegt Meadows. Eerder bevestigde een bron aan persbureau AP dat de president zuurstof was toegediend, iets waar Trumps arts geen duidelijkheid over wilde geven.

Maar Meadows waarschuwde ook weer voor de komende dagen. „De komende 48 uur, kunnen moeilijk zijn, dat weten we door de geschiedenis van dit virus.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop