Nieuws/Nieuws

Duitse afkoeling kleurt AEX rood

Door Van onze beursredactie

Euronext Amsterdam

Op het Damrak hield de zon zich de gehele dag schuil na een terugval van het vertrouwen bij Duitse ondernemers. Beleggers hadden verder met het oog op de speech van Fed-president Janet Yellen eind deze week weinig animo om te handelen.  Bij de hoofdfondsen liepen de verzekeraars de meeste averij op. Altice lag ook flauw in de markt. Ahold Dehalaize profiteerde licht van de meevallende resultaten.

Euronext Amsterdam

De AEX-index eindigde 0,5% lager bij een stand van 449,94 punten na een tussentijdse dip van 447,96. De AMX ging 0,8% achteruit naar 644,70 punten.

In Europa ging het ook bergafwaarts. Parijs en Frankfurt leverden 0,7% en 0,8% in. Vooral de Duitse automerken BMW en VW waren uit de gratie.

Volgens Joost van Leenders, beleggingsanalist bij BNP Paribas, werd het bedrukte sentiment mede in de hand gewerkt door de domper in het vertrouwen van Duitse ondernemers dat onverwachts afnam, terwijl een verbetering was verwacht. "Er was vooral meer negativiteit bij ondernemers over de effecten van de keuze van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie te stappen."

Verder nemen beleggers steeds meer een afwachtende houding aan richting de speech van Fed-president Janet Yellen morgenmiddag tijdens een bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole, stelt Van Leenders. "De afgelopen twee jaar is Yellen niet geweest op de conferentie en ze heeft een andere benadering dan haar voorganger Bernanke met meer de nadruk op de consensus binnen de Fed. Als in de speech van Yellen niets wordt gezegd over de optie om in september nog de rente te gaan verhogen, nadat William Dudley, vice-voorzitter bij de Fed, daar eerder deze week niet zonder toeval nadrukkelijk op heeft gewezen, zal  verwachting in de markt over een spoedige rentestap omlaag gaan. Wij houden er nog steeds rekening mee dat de Fed pas aan het eind van het jaar in actie gaat komen mede doordat er in november geen persconferentie is na het rentebesluit en september nog te vroeg lijkt te komen gelet op de lage marktverwachting." Wall Street trapte vanmiddag af met kleine verliezen.

Na het goede beursklimaat in de afgelopen weken vooral in de VS ligt de kans voor een correctie op de loer, meent Van Leenders. "We zijn momenteel onderwogen in aandelen onder meer doordat het economische klimaat wereldwijd nog steeds te wensen over laat met een zwakke economische groei in de VS over het tweede kwartaal, een voortkabbelende economie in de eurozone en een waarschijnlijk verdere vertraging in China. Verder zijn de waarderingen van aandelen ook aan de dure kant."

In de AEX werden de resultaten van Ahold positief ontvangen. Het aandeel behoorde bij de schaarse winnaars met een 0,6% hoger slot. Het supermarktconcern overtrof de gemiddelde verwachting. Kredietbeoordelaar Moody's uitte zich verder positief over de vooruitblik van de nieuwe combinatie Ahold Delhaize, dankzij de sterke cashflow, met €1,3 miljard dit jaar. Unilever kon 0,3% bijschrijven.

Hekkesluiter NN Group koerste 2,3% lager. De verzekeraar is bij UBS tot de meest gewilde Nederlandse assuradeur benoemd, Aegon onderging een koersdaling van 2,1%. Het kreeg van de Zwitserse bank een verkoopadvies om de oren.

Gemalto zat eveneens in de achterhoede. De koers van de digitaal beveiliger daalde 2%. Voor Altice werd 2,2% minder betaald. Randstad had ook een mindere dag met een 2% lagere koers.

Midkapper Intertrust zag een mooie winst omslaan naar een verlies van 1,4%. De financieel dienstverlener zag zijn omzet afgelopen halfjaar met ruim 6% toenemen, zijn ebita steeg met 5%. Het claimt geen last van de Brexit te krijgen. 

TomTom had last van het sombere sentiment ronde Amerikaanse branchegenoot Garmin de voorgaande avond en gleed 1,6% onder het vorige slot.  Fugro liet 2,4% liggen.

Air France KLM verloor 1,3%. Frankrijk zou volgens de Franse krant Les Echos overwegen belasting op vliegtickets in te voeren.

Bij de kleinere aandelen moest  Basic-Fit 0,4% afstaan.  De sportschoolketen heeft zijn omzet en winst in het eerste halfjaar van 2016 zien stijgen. Het opende dertig filialen, en telt nu 368 sportscholen, goed voor 28% nieuwe leden tot 1,1 miljoen mensen. ING noemde de resultaten een teken dat de keten 'goed op koers' ligt om zijn doelen te behalen.

Kas Bank ging in de uitverkoop na de bekendmaking van halfjaarcijfers en duikelde 10,4% in reactie op de keldering van de winst in het afgelopen halfjaar. De effectendienstverlener ziet af van zijn interim-dividend. Analisten van ING betitelden de resultaten als zeer zwak.

Toeleverancier aan de chipindustrie RoodMicrotec (-3,8%) bleef bij een stabiele omzet en resultaat positief over leveringen in 2017.

Value8 zakte 1,5% nadat in voorgaande dagen het investeringsfonds al een vijfde meer waard werd. Woensdag nabeurs meldde zijn aankoop Nedsense neutraal te staan tegenover het bod van €0,05 per aandeel. De prijs zou billijk zijn.

Ajax verspeelde de kans op de Champions League en zag 3,9% van de koers verdampen.

Verzekeraar ASR (-1,9%) werd op kopen gezet door het Zwitserse UBS, met een koersdoel van €18. De Zwitsers kregen meer interesse in de hele Nederlandse verzekeringssector.

Funderingsbouwer Sif (-1,2%) boekte stevige groei over zijn tweede kwartaal.

Volg beurskoersen live met deze gratis app van DFT. Download hier