Nieuws/Wat U Zegt

Pas op voor onverwachte tegenstroom in zee

’Weet wat te doen bij een mui’

ANP

Aangezien er nog veel mensen (jong en oud) onnodig verdrinken, wil lezer Nicole Schröder graag haar verhaal doen. Haar zonen kwamen onlangs in een ’mui’, (sterke tegenstroom in zee) terecht bij Barcelona. Dit soort onverwachte stromingen kent de Noordzee ook op diverse plekken. „Ik dacht dat dit alleen mensen overkomt die te ver in zee gaan en onverantwoord bezig zijn, maar niets is minder waar!”

ANP

Nicole Schröder vertelt: „Mijn zonen van resp. 15 en 12 waren afgelopen zondag lekker in de zee in de buurt van Barcelona aan het spelen en ik zei nog tegen mijn man dat het fijn is dat je ze niet continue meer in de gaten hoeft te houden.

We zagen ze een tijdje niet en vroegen de oudste dochter (18) om even te gaan kijken waar ze waren. Een Life Guard ging net het water in en ik stond op om te kijken wat gaande was. Kwam net onze dochter terug en zei dat er iets met onze zonen aan de hand was.

Mijn man en ik het water in, naar onze zonen toe, maar de Life Guard gebaarde terug te gaan. Ik volgde zijn bevel op, want onze zonen waren reeds met een Life Guard en andere volwassenen. Ik merkte dat ik moeite had terug te gaan door de kracht van de zee. Wat bleek: onze kinderen waren in een mui terechtgekomen, een plek waar twee zandbanken overdwars op de kust liggen, waar een tegenstroom ontstaat. Ze konden zelf al een tijdje niet terug komen. Er waren gelukkig nog drie mannen in de buurt, die ook niet terugkonden maar hen wel boven water hielden.

Dit alles was niet eens heel ver van de kust, maar net op een overgang waar ze spelenderwijs kwamen tussen wel of niet meer staan op de bodem.

Volwassenen, wees bewust wat te doen bij een mui en leer dit ook je kinderen. Wij hadden het geluk dat onze kinderen geholpen werden door volwassenen en door de Life Guards.

Gelukkig gaan de kinderen het water weer in maar niet te ver en wetende wat te doen bij een mui. Ook als ouder een (dure) les geleerd. Het had heel erg kunnen aflopen!”

Nicole Schröder, Breda

Wat kunt u doen bij een mui:

- Tips van de reddingsbrigade

- Reddingsbrigade plaatst boei in mui Egmond

- Reddingsbrigade waarschuwt voor stroming