380169
Binnenland

Nieuwe vinding op mobieltje ’ziet’ precies waar gestrafte supporter uithangt

App handhaaft stadionverbod

De KNVB wil dat hooligans met een stadionverbod voortaan worden verplicht een mobieltje met een vingerafdrukapp bij zich te dragen. De nieuw ontwikkelde applicatie lijkt dé oplossing om hen daadwerkelijk uit de stadions te houden. De voetbalbond lobbyt bij politiek en justitie. Want bestrafte hooligans zitten nu toch ondanks hun verbod vaak lachend op de tribunes.

De enige straf die een hooligan erg vindt, is een stadionverbod. Daarmee straf je de voetbalsupporter echt. Maar omdat een meldingsplicht in de praktijk niet werkt, komt er weinig van terecht.

Nederland telt op dit moment 1335 voetbalsupporters met een landelijk stadionverbod.

Maar honderden fans met zo’n verbod glippen nu elke week toch door de toegangspoorten. ADO Den Haag, eredivisieclub met het nieuwste stadion, heeft als enige hypermoderne controlemogelijkheden met biometrische foto-apparatuur bij de toegangspoorten. Daar worden te weren supporters wel genadeloos ontmaskerd.

In de ArenA of in De Kuip is het nagenoeg onmogelijk om een half uur voor de wedstrijd, als 45.000 mensen naar binnen stromen, fysiek op zoek te gaan naar ’illegale’ bezoekers.

De KNVB heeft een uitgebreide proef gedaan met een speciale mobiele telefoon voor bestrafte hooligans. Het apparaatje heeft vingerafdrukherkenning op het scherm én locatievoorziening. Ruim vóór de wedstrijd, drie keer tijdens de wedstrijd en eenmaal na de wedstrijd moet de hooligan zich met zijn vingerafdruk identificeren na een piepje op zijn telefoon. Haarfijn kan worden afgelezen waar hij zich bevindt en dat mag dus niet in de buurt van een stadion zijn.

KNVB-woordvoerder Van Kastel bevestigt dat de proef geslaagd is en dat de mobiele meldplicht volop gehanteerd kan worden.

Voor het politiek reces heeft minister van Justitie Van der Steur de Kamer duidelijk gemaakt dat de ’vingerafdruktelefoon’ beschikbaar is en klaar om in de praktijk toe te passen.

„Dit is in het ideale middel”, zegt de KNVB-woordvoerder. „Een voetbalstadion is geen Schiphol. Je kunt niet overal een irisscan toepassen. We vinden het ook ongewenst goedwillende supporters op te zadelen met een dergelijke controle. Met dit nieuwe apparaat kunnen we de kleine groep misdragers dwingen zich thuis te identificeren en tegelijk controleren of ze ook echt thuis zijn. Wij zijn enthousiast en hebben de proef ook zelf betaald.”

Alleen al het afgelopen voetbalseizoen werd 890 raddraaiers een stadionverbod opgelegd. Het hoogste aantal in vijf jaar. Geen cijfers om trots op te zijn. Toch wel zegt de KNVB, want het betekent dat het recherchewerk van het Openbaar Ministerie en de politie in binnen- én buitenland (AS Roma-Feyenoord) geleid heeft tot veel identificaties van relschoppers op beelden in en rond stadions.

Van die 890 stadionverboden zijn er 72 strafrechtelijk opgelegd. Die mannen kunnen een of twee weken in hechtenis worden genomen als ze zich tijdens de wedstrijd niet op een politiebureau hebben gemeld. Nadeel is dat politiekorpsen vaak niet de mankracht hebben een en ander zorgvuldig te controleren en een supporter die zich niet meldt thuis op te zoeken.

De andere 818 nieuwe hooligans hebben via de club civielrechtelijk een stadionverbod gekregen. Zij blijken de dans nu fluitend te kunnen ontspringen. De mobiele telefoon met vingerafdrukapp is voor beide groepen de ideale oplossing.