Nieuws/Binnenland
380496140
Binnenland

Jeugddetentie voor brandstichting in Rotterdams theater

Het afgebrande theatergebouw in het Plaswijckpark.

Het afgebrande theatergebouw in het Plaswijckpark.

ROTTERDAM - Twee jongens van 14 en 16 jaar zijn veroordeeld tot jeugddetentie. Ze hebben in januari van dit jaar brand gesticht in het theater van het Plaswijckpark in Rotterdam. Ze overgoten kerstbomen en vuilniszakken met wasbenzine en staken die aan. Het pand brandde helemaal af.

Het afgebrande theatergebouw in het Plaswijckpark.

Het afgebrande theatergebouw in het Plaswijckpark.

Na het incident circuleerden al snel beelden op internet van mensen die een brand aanstaken. Na onderzoek van die beelden wist de politie de twee minderjarige verdachten op te sporen en aan te houden.

De Rotterdamse rechtbank achtte bewezen dat de 14-jarige verdachte het plan om de brand te stichten heeft bedacht. Hij had daarnaast illegaal vuurwerk in zijn bezit. Hij wordt veroordeeld tot 95 dagen jeugddetentie waarvan 66 dagen voorwaardelijk. De 16- jarige verdachte gaf een aansteker aan zijn medeverdachte, was erbij toen de brand werd gesticht en heeft dat gefilmd. De rechtbank ziet dit als medeplegen. Zijn straf valt iets lager uit met 90 dagen jeugddetentie waarvan 61 dagen voorwaardelijk. Beide straffen zijn gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Volgens de rechtbank had het theater in het familiepretpark voor veel mensen een emotionele waarde die met herbouw niet meer kan terugkomen. Dat rekent ze het duo zwaar aan.

Een crowdfundingsactie voor het afgebrande theater bracht ruim 166.000 euro op.