Nieuws/Buitenland

Voorzichtige hervormingen in streng islamitisch land

Saudische vrouw mag rijbewijs halen

Uit onvrede met de wetten gingen vrouwen toch autorijden.

Uit onvrede met de wetten gingen vrouwen toch autorijden.

AFP

RIAAD - Vrouwen mogen vanaf juni 2018 hun rijbewijs halen in het streng islamitische Saudi-Arabië, heeft de Saudische koning Salman bepaald. Het vorstendom was nog het enige land ter wereld waar dat niet mocht.

Uit onvrede met de wetten gingen vrouwen toch autorijden.

Uit onvrede met de wetten gingen vrouwen toch autorijden.

AFP

Voor vrouwen in Saudi-Arabië is het niet verboden om in een auto te rijden, maar in de praktijk is het niet mogelijk omdat ze geen rijbewijs kunnen halen. Tegen de wet is veel protest geweest. Uit onvrede met de wetten gingen vrouwen toch autorijden.

Werkgroepen van verschillende ministeries zijn al geformeerd om de uitvoering van het koninklijke decreet te regelen. Ze brengen volgens het officiële Saudische persbureau SPA binnen dertig dagen verslag uit. Onder het strenge soennitische regime mochten vrouwen tot dusver niet zelf achter het stuur van een auto de openbare weg op. Ze hebben bovendien altijd toestemming van een mannelijke beschermer nodig om te mogen trouwen of naar het buitenland te reizen.

Opmerkelijke stap in modernisering

Dat vrouwen nu toch toestemming krijgen auto te rijden is de opmerkelijkste stap naar liberalisering van Saudische samenleving tot nu toe. In het koninkrijk is daarnaast al een ambitieus programma gemaakt voor economische modernisering. Die is er op gericht het land minder afhankelijk te maken van olie.

Kroonprins Mohammed, die in april in een interview zei dat vrouwen meer vrijheid verdienen, is de drijvende kracht achter de voorzichtige hervormingen. Hij neemt het risico te worden teruggefloten door de streng religieuze gevestigde orde. De autoriteiten versoepelden de regels voor vrouwen de afgelopen weken al enigszins. Zij mochten bijvoorbeeld de viering van de stichting van het koninkrijk meemaken. Ook werd gedoogd dan mannen en vrouwen samen dansten tijdens een straatfeest in hoofdstad Riyad.

Lees meer over