Nieuws/Buitenland
380871
Buitenland

Vlaamse premier wil Unie van de Noordzee

OOSTENDE - De Vlaamse premier Geert Bourgeois (N-VA) pleit voor de oprichting van een Unie van de Noordzee. Dat moet een samenwerkingsverband worden van alle landen rond de Noordzee. In eerste instantie denkt hij aan Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook noordelijkere landen zoals Duitsland en Denemarken zijn welkom.

Dat heeft Bourgeois maandag verklaard tijdens een bezoek aan het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in Oostende. Het idee is ontstaan door de aanstaande brexit. De premier hoopt dat gemeenschappelijke wetenschappelijke programma's rond onderzoek van de Noordzee tussen Groot-Brittannië en andere Noordzeelanden niet in het gedrang komen door het vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

Helemaal nieuw is het idee niet. Er bestaat al een unie rond de Middellandse Zee - de Union for the Mediterranean (UfM) - waarin EU samenwerkt met vijftien landen rond de Middellandse Zee die niet tot de EU behoren. Het gaat om Noord-Afrikaanse en Zuidoost-Europese landen en enkele partners in het Midden Oosten. De UfM werd al in 2008 in het leven geroepen.