Nieuws/Binnenland
381516
Binnenland

Plotselinge verscherping eisen voor visum

Chinareis in gevaar

China hanteert opeens aanvullende eisen bij een visumaanvraag.

China hanteert opeens aanvullende eisen bij een visumaanvraag.

Den Haag - Wie een vakantie naar China heeft geboekt, kan mogelijk niet op reis door aangescherpte visa-eisen. Sinds anderhalve week worden aanvragen voor een visum massaal geweigerd, zegt brancheorganisatie van reisbureaus ANVR.

China hanteert opeens aanvullende eisen bij een visumaanvraag.

China hanteert opeens aanvullende eisen bij een visumaanvraag.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de problemen, en heeft zijn onvrede hierover geuit richting de Chinezen. Veel meer kan minister Koenders (Buitenlandse Zaken) niet doen.

Mensen die een paspoort hebben dat na 1 januari 2014 is verstrekt, moeten bij de visumaanvraag een kopie van elke pagina van hun oude pas kunnen tonen. „Dat is een ongekende maatregel, een verlopen paspoort is in Nederland immers een waardeloos stuk papier. Veel mensen laten het vernietigen als ze hun nieuwe identiteitsbewijs ophalen”, zegt Frank Oostdam van de ANVR.

De Chinese autoriteiten zouden ook visa weigeren van mensen die naar bepaalde landen zijn geweest. Gedupeerde Rob Wierts: „Mijn aanvraag werd afgekeurd omdat ik in Turkije ben geweest.” Wierts kan hierdoor vooralsnog niet meedoen aan een skeelerwedstrijd voor senioren, die volgende maand in de marge van het WK skeeleren in Nanjing wordt gehouden. Ook de profs hebben nog geen visum, zegt de woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond. Hij heeft goede hoop dat de visa alsnog worden afgegeven. China heeft niet verteld waarom de eisen zijn aangescherpt, maar volgens Oostdam zou dit te maken hebben met de angst voor ongeregeldheden rond een G20-top die in september wordt gehouden in Hangzhou. De Chinese ambassade in Den Haag was gistermiddag niet bereikbaar voor commentaar.