Nieuws/Binnenland
381867680
Binnenland

CDA’ers bedroefd over vertrek Omtzigt, blijven wel bij de partij

DEN HAAG - Meerdere CDA-Kamerleden reageren verdrietig op het vertrek van Pieter Omtzigt uit de partij. Toch zijn er vooralsnog geen CDA’ers die ook de partij verlaten en zich bij Omtzigt voegen. Gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire staan achter het besluit van Omtzigt, zegt Eva González Pérez, advocate van tientallen ouders, desgevraagd.

Lijsttrekker Wopke Hoekstra zegt dat hij en Omtzigt „heel lang uitstekend hebben samengewerkt” en dat hij graag met hem verder had gewild in de CDA-fractie.

Kamerlid Derk Boswijk vindt het „waardeloos dat het zo gelopen is.” Hij heeft bij eerdere verkiezingen op Omtzigt gestemd en had graag met hem samengewerkt. Boswijk blijft CDA-Kamerlid, maar deelt wel enkele punten van kritiek die Omtzigt heeft op de partij. Zo vindt ook Boswijk dat de partij idealen heeft verloren en „terug moet naar de wortels van de christendemocratie. Het roer moet om.”

Mustafa Amhaouch vindt het „een drama” en „zeer triest dat dit zo afloopt. Voor het CDA en Pieter zelf.” Ook hij is niet van plan de partij te verlaten. „Ik ben 25 jaar lid van het CDA en blijf dat.”

Agnes Mulder is „er kapot van” en schrijft op Twitter Omtzigt te gaan missen in de fractie. Hilde Palland-Mulder is verdrietig en dankt haar „partij- en provinciegenoot.” Palland-Mulder komt uit het Overijsselse Kampen en Omtzigt uit Enschede.

Vicefractievoorzitter Anne Kuik en CDA-fractievoorzitter in de senaat, Ben Knapen, scharen zich achter de verklaring van partijleider Wopke Hoekstra en partijvoorzitter Marnix van Rij. Zij schreven op Twitter „teleurgesteld en geschrokken” te zijn dat Omtzigt de partij verlaat. Ze hadden gehoopt op een andere uitkomst en hebben naar eigen zeggen alles geprobeerd om dit te voorkomen.

Toeslagenaffaire

Omtzigt speelde een grote rol in het blootleggen van de kinderopvangtoeslagaffaire, waarbij duizenden ouders door de overheid onterecht als fraudeur werden bestempeld en zo in de schulden werden gestort. „Hij is uit de partij gestapt, omdat hij de situatie onhoudbaar vindt”, zegt de advocaat van de ouders, Eva González Pérez. „Ik denk dat hij dat heel goed overwogen heeft.”

Omtzigt zit thuis met een burn-out. Als hij straks een eenmansfractie is, zal hij veel meer onderwerpen tegelijk in de gaten moeten houden. Toch denkt Pérez dat hij zijn werk even goed, zo niet beter zal doen. „Hij werd constant tegengewerkt vanuit zijn eigen partij. Maar weinig Kamerleden zijn op deze manier tegengewerkt. Daar word je moe van. Ik zou me opgelucht voelen, als ik Omtzigt was.”

Hij heeft bovendien bewezen een ’dossiertijger’ te zijn, zegt Pérez. „Hij kan in zijn eentje veel meer doen dan veel mensen bij elkaar.” Zelf strijdt ze ook nog steeds voor een „eerlijk herstelproces” voor haar cliënten. Ze benadrukt dat zij en haar cliënten Omtzigt nu eerst rust toewensen. „Het belangrijkste is nu dat hij eerst voor zichzelf zorgt. Dan kan hij straks weer naar zijn idealen gaan leven.”

Omtzigt kondigde zaterdag aan zijn partijlidmaatschap op te zeggen, nadat afgelopen week een vernietigende interne notitie van zijn hand over de partij uitlekte. Daarin schetst hij hoe hij binnen de partij voor „psychopaat”, „labiel” en „teringhond” werd uitgemaakt en door partijgenoten werd tegengewerkt. Ook zou de partijtop hem het lijsttrekkerschap op „onheuse wijze” hebben ontnomen en Hoekstra naar voren hebben geschoven.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo