Nieuws
381943
Nieuws

’Tijdelijk huisje ruilen’ valt verkeerd bij geldverstrekkers

Truc tegen boeterente

De truc kan tienduizenden euro’s opleveren.

De truc kan tienduizenden euro’s opleveren.

Amsterdam - Je huis aan een bekende verkopen, om dat huis na een aantal maanden weer terug te kopen om zo van een lage hypotheekrente te genieten. En dat zonder een boeterente voor de kiezen te krijgen. Huizenbezitters hebben de truc, die niet is verboden, ontdekt, blijkt uit een rondgang langs geldverstrekkers. Zij dulden dit niet.

De truc kan tienduizenden euro’s opleveren.

De truc kan tienduizenden euro’s opleveren.

Met een lonkende lage rente lijkt de zogenoemde ABA-constructie (A verkoopt aan B en A koopt het huis vervolgens weer terug) aantrekkelijk. Dit omdat er vele tienduizenden euro’s mee kunnen worden bespaard.

Banken nemen echter hun maatregelen. „We weten dat het gebeurt en vinden het niet integer”, zegt Jarco de Swart, woordvoerder van ABN Amro. resoluut. „We hebben hierover ook gesproken met intermediairs en duidelijk gemaakt dat we hier niet aan meewerken.”

'Ongeoorloofd'

Ook Aegon liet intermediairs vorig jaar weten, na een aantal keer te zijn geconfronteerd met ABA-constructie, deze ’ongeoorloofd’ te vinden. „Daarnaast is het op grond van aflossingsvoorwaarden van Aegon niet toegestaan”, schreef de geldverstrekker op zijn portal voor tussenpersonen.

Daarmee doelt Aegon op de voorwaarde dat een verkoper van een woning geen boeterente hoeft te betalen als deze ook daadwerkelijk verhuist, hetgeen niet het geval hoeft te zijn bij een ABA-transactie.

Vrijstelling

Ook Rabobank wijst op de algemene voorwaarden. „Wij hebben daarin duidelijk met de klant afgesproken dat een vrijstelling van boeterente bij verkoop alleen van toepassing is als de klant ook daadwerkelijk een andere woning betrekt”, aldus Nanne van Nunen van Rabobank. Dat betekent dat de bank vindt dat die alsnog een boeterente kan opleggen als achteraf blijkt dat er geen verhuizing heeft plaatsgevonden.

Hoe vaak de ABA-constructie wordt toegepast, is niet bekend. Een peiling onder notarissen - die door de notarissenkoepel zijn opgeroepen om hieraan niet mee te werken - wijst uit dat het om een paar handen vol zou gaan, maar lang niet alle gevallen zijn daar bekend omdat mensen van twee verschillende notarissen gebruik kunnen maken.

„Wij financieren de koop simpelweg niet als we erachter komen”, vertelt De Swart van ABN Amro. „Als je dit doet, benadeel je namelijk andere klanten.” Dat beaamt Reinier Steffens, woordvoerder van ING. „In Nederland hebben we bedacht dat je tussentijds moet kunnen verhuizen en verkopen zonder boetes te betalen. Die kosten worden door alle klanten opgebracht. Onder de boeterente uitkomen is alsof je alle producten van Albert Heijn koopt waar geen marge op zit. Als iedereen dit zou doen, zou boetevrij verhuizen moeten worden afgeschaft.”

LEES HIER MEER OVER DE BOETERENTE VERDWIJNTRUC