Nieuws/Binnenland
381995335
Binnenland

Vlaggen halfstok voor Derk Wiersum

AMSTERDAM - In het hele land hangen vlaggen donderdag halfstok voor de geliquideerde advocaat Derk Wiersum. Zo hebben alle gerechtsgebouwen gehoor gegeven aan de oproep hiertoe van de Nederlandse Orde van Advocaten. Ook bij veel advocatenkantoren en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken hangt de vlag halfstok.

„Deze gebeurtenis is naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging van onze rechtsstaat. Het is van groot belang dat advocaten, officieren en rechters hun werk in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen”, verklaart de Raad voor de Rechtspraak de rouwstand van de vlaggen.

De rechtbanken kunnen verder zelf invulling geven aan de manier waarop ze stil willen staan bij de liquidatie. Zo werd in de rechtbank in Rotterdam, waar de weduwe van Wiersum werkzaam is, een grote bijeenkomst gehouden met rechters, officieren van justitie en advocaten. In de rechtbank in Assen wordt een condoleanceregister neergelegd.

De rechtbank in Breda, waar Wiersum plaatsvervangend rechter was, hield woensdag een herdenkingsbijeenkomst. Dat gebeurde ook in de rechtbank in Amsterdam.

De Hoge Raad publiceerde donderdag in vijf dagbladen een rouwadvertentie voor de vermoorde strafpleiter. „Als advocaat trad hij op in vele zaken bij de Hoge Raad. Hij streed voor rechtvaardigheid en menselijkheid”, schrijft de hoogste juridische instantie in de advertentie.

De Amsterdamse Orde van Advocaten plaatste een boodschap op reclameschermen in het openbaar vervoer. „Wij blijven veerkrachtig, zullen niet voor geweld wijken en weten ons gesteund door de rechterlijke macht, openbaar ministerie en de burgemeester.”

Wiersum werd woensdagochtend bij zijn woning in Amsterdam doodgeschoten. Hij verdedigde de kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo.