Nieuws
382011
Nieuws

SPECIALE SERIE Student en Geld

Bijbaan of bedrijf spekt studentenrekening

Klassieke studentenbijbaan: werken op het terras.

Klassieke studentenbijbaan: werken op het terras.

Amsterdam - Als student is een bijbaan dé manier om je rekening te spekken. Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 mag je zelfs onbeperkt bijverdienen. Met sommige bijbanen kun je goed boeren, maar geld is niet de enige motivatie om naast je studie de handen uit de mouwen te steken.

Klassieke studentenbijbaan: werken op het terras.

Klassieke studentenbijbaan: werken op het terras.

Horeca en detailhandel zijn al jaren hofleveranciers van bijbanen. Werken in een winkel, horeca of supermarkt was in 2015 het populairst onder studenten en scholieren, bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook uit het Vakantieonderzoek van FNV over dit jaar, blijken horeca en detailhandel populaire sectoren voor studenten en scholieren.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat dit niet de bestbetaalde banen zijn. Daarvoor kun je beter in de zorg terecht waar je een uurloon van €10,56 kunt vangen. Er is een aantal banen waar vaak meer dan €10 per uur wordt betaald, weet Gijs Dupont van CNV Vakmensen. „Privéchauffeur, écht een studentenbaan”, zegt hij. „Nachtportier is een baan die niet veel mensen kunnen of willen doen. Als student kun je je afvragen of je dit werk met je studie kunt combineren, maar er zijn er die hun studieboeken meenemen en voor een tentamen leren in de nachtelijke uren.”

Uitkafferen

Ook callcenterbanen leveren meer dan €10 per uur op. „Wel outbound. Je acht uur lang laten uitkafferen door mensen die niets willen kopen, betaalt goed,” grapt hij. En niet voor niets struikel je over de abonnementverkopers en goededoelenaansmeerders. „Sales op straat betaalt vaak meer dan €10 per uur,” aldus Dupont.

Wie toch minder verdient, hoeft daar niet per se genoegen mee te nemen. „Jongeren onderhandelen niet snel maar het jeugdloon dat geldt voor mensen onder de 23 jaar, hoeft niet het eindpunt te zijn”, zegt Kristina van der Molen van FNV Jong. „Ga je onderhandelen, kies dan een goed moment. Doe dit bijvoorbeeld als je je al een tijd hebt bewezen”, tipt ze. „Bereid je goed voor. Bekijk in de loonwijzer welk salaris in de branche geldt zodat je weet wat je kunt verdienen als je in gesprek bent. Ken ook je kwaliteiten. Ik ben bijvoorbeeld ooit aangenomen om kassa te draaien, maar moest ook de winkel openen en sluiten. Dat is meer verantwoordelijkheid. En er is meer dan loon alleen. Misschien kun je onderhandelen over arbeidsvoorwaarden, zoals een reiskostenvergoeding.”

Ervaring

Misschien dat studenten niet onderhandelen omdat het ze niet alleen om het geld te doen is. Uit het Vakantieonderzoek van FNV blijkt dat 44% werkt om ervaring op te doen, terwijl 33% zegt dat dit goed op het cv staat. Een nobele motivatie: „Tegenwoordig is het heel gewoon dat drie jaar werkervaring wordt gevraagd in vacatures”, merkt Van der Molen op. „Een bijbaan die aansluit op je studie helpt je contacten op te doen. Misschien hou je er een stage aan over of een startersfunctie”, zegt Semih Eski van CNV Jongeren.

Naast het traditionele bijbaantje starten ook steeds meer studenten tijdens hun studie al een eigen bedrijf. Of dat meteen geld oplevert is de vraag, maar het kan een goede investering zijn om je latere carrière op weg te helpen. Nu je studeert, zijn je lasten bovendien nog relatief laag. Ook heb je, naast je studie, nog weinig andere verplichtingen die het ondernemerschap op een later moment in de weg kunnen staan.

Volgens cijfers van de Erasmus Universiteit uit 2014 zien steeds meer studenten het ondernemerschap wel zitten. Het aantal studerende ondernemers verdubbelde in twee jaar tijd van 3 naar 6%.

Ondernemend

Toch zijn Nederlandse studenten minder ondernemend dan hun buitenlandse collega’s, stellen de Erasmus-onderzoekers. Maar daar proberen universiteiten en hogescholen samen met het bedrijfsleven en overheden op allerlei mogelijke manieren verandering in te brengen. En daar kan de student mooi van profiteren.

Zo zijn er verschillende prijzen voor jonge ondernemers en studenten te vergeven. Te denken valt aan de Studenten ondernemersprijs en de Amsterdamse Student Ondernemers Prijs. Sommige banken hebben een speciaal studentenkrediet waar je voor in aanmerking kan komen. Er zijn ook veel gemeenten die met stimuleringsmaatregelen jonge ondernemers aan hun regio proberen te binden. Met een goed idee, dat je vooral goed moet kunnen verwoorden of verbeelden, kun je natuurlijk ook zelf aan geld proberen te komen via crowdfunding.

Oude stelsel

Ook studenten die inkomsten uit een eigen bedrijf halen maar nog onder het oude stelsel studiefinancering ontvangen, moet oppassen dat ze niet te veel verdienen. Komt je verzamelinkomen boven een jaarlijks vastgesteld normbedrag (in 2016: €13.989,13) dan vervalt de stufi geheel of gedeeltelijk. Wel geldt onder de oude regels een vrijstelling voor het laatste studiejaar. Wie dan een eigen bedrijf heeft, mag de winst na het afstuderen volledig houden.

Val je onder het nieuwe stelsel dan mag je onbeperkt bijverdienen, of je nu een bijbaanje hebt of ondernemer bent.

DFT Geld besteedt deze hele week dagelijks aandacht aan het studentenleven.

- Ook bij DUO geldt: Geld lenen kost geld lees hier

- Bietsen bij pa en ma klik hier

- Als ouders aan je studerende kind verdienen? Klik hier.

- Waar zijn studentenkamers het duurst en het goedkoopst? Kijk hier.

- Van Aangifte tot Zorgtoeslag: de tien beste bespaartips.

- Op de hoogte blijven van al het financiële nieuws en nog meer bespaartips? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.