382151
Binnenland

Jihadgangers NL vaak ’kansloze gekken’

IS / ISIS Flag / Vlag

IS / ISIS Flag / Vlag

AMSTERDAM - Het Amerikaanse medium Foreign Policy schreef een reconstructie waarin de geschiedenis van IS wordt gereconstrueerd. In deze stukken komen ook Nederlandse en Belgische jihadgangers voor.

IS / ISIS Flag / Vlag

IS / ISIS Flag / Vlag

De Nederlandse journalist Harald Doornbos en zijn collega Jenan Moussa spraken met de Syrische IS-strijder Abu Ahmad. Hij sprak over jihadisten die vanuit het buitenland kwamen. „Deze buitenlanders verlieten hun families, huizen, landen en reisden helemaal naar Syrië om ons te helpen. Dus om ons te helpen, hebben ze echt alles opgeofferd.”

Jonge criminelen

Maar juist uit Nederland en België kwamen de ’gekken’. „Dit waren meestal jonge Belgische en Nederlandse criminelen van Marokkaanse komaf, werkloos, die kansloze levens leidden in kansloze wijken en kansloze steden. De meeste van die gekken hadden geen idee van religie en bijna niemand had de koran gelezen. Voor hen was vechten in Syrië een manier om te bekeren van hun leven vol zonde in de Europese bars en discotheken.”

In de reconstructie spreekt Ahmad ook over een executie die hij bijwoonde in de woestijn bij Palmyra. Deze zou een ’Game of Thrones’-achtige setting hebben. Op een dag in juli 2015 executeerden twee leden van IS uit Oostenrijk en Duitsland twee mensen van wie gedacht werd dat het Syrische legersoldaten waren.

Chemische wapens

Ook de Turks/Nederlandse jihadist Salih Yilmaz wordt besproken in het stuk. Hij zou in zijn blog (die al uit de lucht is) gesproken hebben over het gebruik van chemische wapens door IS. „Waar denk je dat IS de chemische wapens vandaan heeft? Van onze vijanden natuurlijk. Dus gebruiken we hun eigen wapens tegen hen.”

Het Belgische medium De Morgen stelde naar aanleiding van de reconstructie al dat er enkele Belgische jihad-gangers betrokken waren bij de oprichting van ISIS.