Nieuws
382538
Nieuws

SPECIALE SERIE Student en Geld

Tien bespaartips waar je als student niet zonder kan

Studeren is door de invoering van het leenstelsel in 2015 duurder dan ooit. Dus is het zaak zoveel mogelijk te besparen, op zowel vaste lasten als losse aankopen. Met deze tien tips hoef jij niet op een houtje te bijten.

1. Check de aanvullende beurs

Met de invoering van het leenstelsel is de basisbeurs afgeschaft, maar dat geldt niet voor de aanvullende beurs. "Veel studenten denken ten onrechte dat ze geen recht hebben op een aanvullende beurs”, weet Julia Verheul van de Landelijke Studentenvakbond LSVb. Zonde, want als je ouders een laag inkomen hebben, kun je dit jaar maximaal 383,77 euro per maand van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) krijgen. Vorig jaar ontving 33 procent van de studenten de aanvullende beurs. Wel binnen tien jaar je diploma halen, dan hoef je niet terug te betalen.

2. Haal terug dat geld

Veel studenten doen geen belastingaangifte, blijkt uit het studentenonderzoek van budgetvoorlichter Nibud. Zonde, want de helft van de studenten die wél aangifte deed, kreeg 255 euro terug van de fiscus. Jeee! Invullen dus die handel. Gooi die bonnetjes van studie-aankopen maar weg want met de invoering van het leenstelsel is ook de belastingaftrek van studiekosten afgeschaft. Maar tegelijkertijd is ook de bijverdiengrens verleden tijd. Je kunt dus bijverdienen zoveel je wilt zonder dat dit invloed heeft op je lening, aanvullende beurs of het recht op een studenten-ov-chipkaart. Huur- en zorgtoeslag kunnen wel lager uitvallen.

3. Vraag zorgtoeslag aan

Nooit van zorgtoeslag gehoord? Dan had je bijna kunnen aanschuiven bij de 14% van de studenten die géén zorgtoeslag ontvangt. Beetje jammer, want dikke kans dat je hier wel recht op hebt. De Belastingdienst levert namelijk een bijdrage voor de premie van de zorgverzekering voor iedere Nederlander boven de 18 jaar met een laag inkomen. Ja, daar hoor jij waarschijnlijk ook bij! In 2014 harkten studenten een gemiddeld inkomen van 768 euro bij elkaar. Daarmee krijg je in 2016 maar liefst 83 euro van de fiscus bijgeschreven, zo blijkt uit de rekentool van de Belastingdienst. Vul ‘m in en zie of en wat je kunt verdienen.

NB: Ook als je bij je ouders woont of als zij de premie voor de zorgverzekering betalen, kun je recht op zorgtoeslag hebben. Dit staat los van elkaar. Wel kun je afspraken maken met je ouders over wie de bijdrage van de Belastingdienst ontvangt.

4. Vraag huurtoeslag aan

Ok, als je thuis woont heb je hier niets aan. En als je op kamers bivakkeert, is het nog maar de vraag of je huurtoeslag krijgt. Maar het is het proberen waard. De Belastingdienst deelt weliswaar huurtoeslag uit voor zelfstandige woonruimtes, maar wat dat precies is, kun je hier het beste even nalezen. Alleen als je een loods of een woonboot bevolkt, kun je huurtoeslag zeker weten vergeten.

5. Kies je zorgverzekering slim

Zodra je 18 jaar bent, moet je een zorgverzekering afsluiten. Misschien ligt het voor de hand om dezelfde polis als je ouders te nemen als je voor je 18e met hen was meeverzekerd. Maar waarschijnlijk ben je goedkoper uit met een studentenverzekering of een zorgverzekering voor jongeren, af te sluiten bij een van de verzekeraars. Zilveren Kruis biedt bijvoorbeeld, in samenwerking met de LSVb en Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), HBO- en WO-studenten 10% korting op de basisverzekering, tot 15% op de aanvullende verzekering en 10% op de tandartsverzekering. Wees wel bewust van wat je koopt. Welke behandelingen verwacht je nodig te hebben? Als je vaak rugpijn hebt, wil je misschien wel een keer naar de fysiotherapeut. Wel zo prettig als dat gedekt is. En onthoud dat bij een goedkopere polis de keuze in artsen en ziekenhuizen beperkter is dan bij een duurdere polis.

6. Verzeker je spullen

“Geen inboedelverzekering afsluiten, kan flink in de papieren lopen”, weet Gabriëlla Bettonville van het Nibud. De rammelende beveiliging maakt studentenhuizen geliefd bij inbrekers. Als de stokoude wasmachine van opa het begeeft, ligt waterschade op de loer. En dan we het nog niet eens over brandveiligheid die vaak te wensen over laat in studentenhuizen. Tip: studenten kunnen vaak fikse korting krijgen op de premie. En nu je toch bezig bent met je veiligheid: schaf voor de zekerheid een touwladder aan als een goede nooduitgang ontbreekt. Controleer voordat je de inboedelverzekering afsluit wel eerst even bij de huisbaas of hij dit niet al heeft gedaan.

7. Beperk je energiegebruik

Door van energieleverancier over te stappen kunnen huishoudens tot 400 euro per jaar besparen blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Dat geldt dus ook voor jou en je huisgenoten. Invullen dus die online vergelijker, of tip je huisbaas als deze de rekening voorschiet. Korter douchen, vier in plaats van acht minuten, levert 90 euro per jaar op, berekende de Bond. Ben je niet vies van de vuile onderbroeken van je huisgenoten, was die dan samen met die van jou. Volle wasjes draaien bespaart 10 euro per jaar. De thermostaat overdag een graad lager zetten, levert een doorsnee huis vervolgens zo’n 60 euro (90 m 3 gas) per jaar op. En alle gloei- door ledlampen vervangen levert nog eens 12 euro per jaar op. Deze investering betaalt zich namelijk snel terug in een lager verbruik en langere levensduur van de lamp. Tot slot: Ben je niet thuis? Dan zet je de kachel en verlichting altijd uit, toch?

8. Eet voordelig

Het is naast de huur en het collegegeld de grootste kostenpost: de boodschappen. Uitwonende studenten geven er gemiddeld 161 euro per maand aan uit. Reden genoeg om de aanbiedingen goed in de gaten te houden. Geen zin om zelf te koken? Ga dan naar een van de vele voordelige mensa’s van een universiteit of hogeschool waar je zeer voordelig kunt eten. Besparen op drank? Drink dan een voordelig biertje op de studentenvereniging in plaats van in een café in de stad. Of zorg voor een goed gevulde koelkast in huis. Op supermarktaanbiedingen.nl zie je in een oogopslag waar je het voordeligste bier kunt halen.

9. Bel goedkoop

Nou ja, bellen. Waarschijnlijk gebruik je je smartphone vooral om te internetten. Zoek eerst uit hoeveel je belt en hoeveel data je verbruikt voordat je een abonnement kiest en wees daarbij realistisch. Houd je van uren bellen en filmpjes kijken op je mobiel, zorg dan dat je bundel daar groot genoeg voor is. Deze overschrijden kan een flinke aderlating zijn voor je portemonnee. Ideaal is een abonnement dat aansluit op jouw verbruik tegen een zo laag mogelijk maandbedrag. Vergelijk abonnementen bijvoorbeeld op Bellen.com. Schroom niet om providers te bellen. Wellicht kunnen ze het abonnement aanpassen op jouw wensen als je zegt dat je elders goedkoper uit bent.

10. Budgetteer

Het belangrijkste advies is om goed te budgetteren. Door goed op de uitgaven te letten en niet maximaal te lenen als dat niet nodig is. Een advies dat niet uit de lucht komt vallen want 1 op de 3 leent maximaal ‘omdat het kan’, blijkt het Nibud-studentenonderzoek van 2015. Ze sparen bijvoorbeeld voor later of voor een woning of ze smijten alles over de balk. Het Nibud waarschuwt ervoor dat je met hogere studieschuld minder hypotheek kunt krijgen. Ook kan zowel de rente van DUO stijgen (nu 0,1%) als het inkomen van de afgestudeerde, waardoor de aflossing per maand zal stijgen. Kijk voor meer budgetadvies in de Handreiking Student en Financiën van het Nibud.

DFT Geld besteedt deze hele week dagelijks aandacht aan het studentenleven.

- Als ouders aan je studerende kind verdienen? Klik hier.

- Waar zijn studentenkamers het duurst en het goedkoopst? Kijk hier.

- Op de hoogte blijven van al het financiële nieuws en nog meer bespaartips? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.