Nieuws/Binnenland
382652218
Binnenland

Oud-marinier en promovendus Ingo Piepers:

’Wiskundig gezien breekt Derde Wereldoorlog in 2020 uit’

Ingo Piepers, gepromoveerd aan de UvA, legt zijn theorie uit. Bekijk de hele video onderaan dit artikel.

Ingo Piepers, gepromoveerd aan de UvA, legt zijn theorie uit. Bekijk de hele video onderaan dit artikel.

AMSTERDAM - Wie alle grote oorlogen in de afgelopen vijfhonderd jaar analyseert, kan met wiskundige precisie voorspellen wanneer de volgende ’systeemoorlog’ uitbreekt – in dit geval de Derde Wereldoorlog. Dat stelt oud-marinier Ingo Piepers. Hij verklaart zijn opvallende stelling in de TeleYouTubeShow.

Ingo Piepers, gepromoveerd aan de UvA, legt zijn theorie uit. Bekijk de hele video onderaan dit artikel.

Ingo Piepers, gepromoveerd aan de UvA, legt zijn theorie uit. Bekijk de hele video onderaan dit artikel.

Nee, hij is bepaald geen ’alu-hoedje’. Ingo Piepers diende als officier van het Korps Mariniers en was daarna succesvol in de academische wereld. Vier jaar geleden promoveerde hij aan de UvA op oorlogsdynamiek. Toen al, in 2016, kwam hij met het boek 2020 Warning. En nu lijken alle dominosteentjes te vallen zoals hij voorspelde.

Piepers ontwaarde in de laatste honderden jaren steeds hetzelfde patroon rond wereldoorlogen. Die zijn te voorspellen. Met wiskundige formules. Zo zal de Derde Wereldoorlog zestien jaar gaan duren, vermoedt hij, en snel uitbreken. „Natuurlijk, ik schrok ook toen ik die patronen zag. Ik heb ze nagerekend. Is dat echt waar? De conclusie is dat het weleens zo zou kunnen zijn.”

’We zitten aan eind van vijfde cyclus’

„Ik heb zelf een oorlog meegemaakt in Sarajevo. Als militair was ik geïnteresseerd in het fenomeen. We hebben per oorlog altijd een verklaring, maar zit er niet meer achter?” Twintig jaar geleden begon hij een ’zoektocht’. Hij ging databases analyseren. Startdatum van de oorlog, einddatum, aantal slachtoffers.

Uiteindelijk zijn er vier cycli te ontdekken met steeds hetzelfde patroon. „Eerst heb je een stabiele periode met kleine oorlogjes. Daarna zie je dat het vasthouden aan de structuur lastig is. Spanningen bouwen zich op. Op enig moment volgt een grote oorlog waaraan iedereen meedoet”, aldus Piepers. „Daarna worden de kaarten opnieuw geschud. Met een nieuwe wereldorde.”

Eerst de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), daarna de Franse revolutionaire en napoleontische oorlogen (1792-1815) en daarna de twee ’wereldoorlogen’. Nu zitten we in de vijfde cyclus. En zoals altijd is er een ’omslagpunt’. Die is er nu in 2011 geweest, betoogt Piepers. „Op basis van het model komt de volgende grote oorlog in 2020, plus of min twee jaar.”

Soleimani als Ferdinand

De Amerikaanse moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani maakt Piepers ietwat bevreesd. „Kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog waren er oorlogen op de Balkan. Op enig moment is een belangrijke wereldspeler vermoord, Franz Ferdinand, de troonopvolger van het Habsburgse Rijk. Dat zette allerlei acties in gang en leidde tot oorlog.” Hij ziet de overeenkomst. „Er is weer een hoge functionaris vermoord, er zijn grote spanningen, en daardoor is een soort kettingsreactie op gang gezet, waardoor je een oorlog creëert.”

Alle details horen? In de TeleYouTubeShow van De Telegraaf legt Piepers zijn theorie gedetailleerd uit. Bekijk zijn verhaal!