Nieuws/Buitenland
382655783
Buitenland

Politie onderzoekt of het een terreurdaad is

Een dode en vier gewonden door man met machete in Zuid-Spaanse kerken

Algeciras - Bij twee verschillende aanslagen in het centrum van de Spaanse stad Algeciras is een man gedood en zijn drie mensen gewond geraakt, van wie een ernstig. Een man zou meerdere mensen, onder wie een pastoor en koster, in verschillende kerken met een machete hebben aangevallen. Volgens El País, die de politie citeert, had de man geen papieren bij zich, ’maar leek hij van Marokkaanse afkomst’.

De eerste aanval was bij de San Isidro-kapel, zo meldt El Mundo. De verdachte ging rond 18.30 uur de kapel binnen, gedurende de mis. Hij zou daar kruisbeelden, afbeeldingen en kaarsen hebben omgegooid en staan schreeuwen dat de aanwezigen „de islamitische religie moesten volgen.” Daarna verliet hij de kerk, maar hij keerde rond 19.20 uur terug.

De man zou het altaar zijn opgeklommen en zocht vervolgens ruzie met een geestelijke, voordat hij mensen begon aan te vallen met een machete. Vervolgens ging hij, volgens dezelfde bronnen, naar de kerk van La Palma, slechts 200 meter verderop, „waar hij de koster doodstak.” Daarna zou hij geprobeerd hebben om nog een andere kerk binnen te gaan, aldus lokale media. Nadat hij die plek had verlaten, probeerde hij zich te verstoppen, maar hij werd snel overmeesterd door de politie.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Geliefde koster

De vermoorde koster, Diego Valencia, werd aangevallen met een machete in een van de belangrijkste kerken in de stad: de Iglesia de Nuestra Señora de la Palma. Omstanders vertellen op de Spaanse televisie dat de koster erg geliefd was: „Dit is heel triest, het was een geweldig persoon.” De pastoor die later gewond raakte was Antonio Rodríguez van de San Isidro-kapel. Hij werd net voor de andere aanslag op straat aangevallen en is inmiddels overgebracht naar een ziekenhuis.

Algeciras is de stad in het zuiden van Spanje waar de veerponten naar Marokko vertrekken. Het is één van de armste steden van Spanje en heeft een hoog werkeloosheidscijfer.

Aanvaller is aangehouden

Spaanse media melden dat de aanvaller is aangehouden, al is zijn motief nog onduidelijk. Het Openbaar Ministerie gaat uit van een mogelijke terreurdaad, melden verschillende bronnen aan Spaanse media. De vermoedelijke dader Y.K. is 25 jaar oud en zou van Marokkaanse afkomst zijn. Hij zou geen strafblad hebben en geen papieren bij zich hebben. Het onderzoek van de politie duurt nog voort. De politie sluit niet uit dat het om een jihadistische aanslag gaat. Agenten zijn massaal aanwezig in het centrum van Algeciras.

De regiopresident van Andalusië, Juan Manuel Moreno, reageert op Twitter: „Verschrikkelijk en hartverscheurend. Een koster is vermoord en minstens een andere priester is gewond geraakt bij een aanval die plaatsvond in Algeciras. De feiten worden nog onderzocht.”