Nieuws/Buitenland
382732
Buitenland

Opgraving naar goudtrein nazi's begint

De voorbereidingen voor de opgravingen van de nazitrein zijn begonnen.

De voorbereidingen voor de opgravingen van de nazitrein zijn begonnen.

WALBRZYCH - Na ruim zeventig jaar komt eindelijk de waarheid boven tafel: bestaat de mysterieuze nazitrein vol goud en kunstschatten echt of kan deze spraakmakende mythe definitief naar het rijk der fabelen worden verwezen? Vandaag begint een groot onderzoeksteam met graven aan de rand van de Poolse stad Walbrzych.  

De voorbereidingen voor de opgravingen van de nazitrein zijn begonnen.

De voorbereidingen voor de opgravingen van de nazitrein zijn begonnen.

Precies een jaar geleden beweerden schatzoekers Piotr Koper en Andreas Richter dat ze serieuze aanwijzingen hadden voor het bestaan van de legendarische schattrein. Een Duitser die bij de opruimoperatie betrokken was, zou hun op zijn sterfbed de precieze locatie hebben onthuld.

Sindsdien is er in Polen sprake van een heuse goudkoorts. Uit binnen- en buitenland kwamen mensen naar Walbrzych om zelf op zoek te gaan naar kostbaarheden. De nazitrein, die volgens verhalen tegen het einde van de oorlog verstopt zou zijn, bevat mogelijk een grote hoeveelheid goud en de nog altijd spoorloze barnsteenkamer uit het Catharinapaleis bij Sint Petersburg.

Cameraploegen

Afgelopen weekeinde zijn de voorbereidingen begonnen langs het spoor bij kilometerpaaltje 65: er zijn hekken geplaatst en met graafmachines is alle beplanting verwijderd. Cameraploegen en toeristen bezetten de flanken van het afgezette terrein.

Dat er een trein in een tunnel huist lijkt niet geheel onrealistisch. In de buurt van de locatie waar vandaag de opgraving begint, staat kasteel Ksiaz, dit was het beoogde woonadres en hoofdkwartier van Hitler. Onder het slot begint een ondergrondse wereld waar plek zou komen voor 20.000 bewoners: Project Riese.

'Project reus'

Het geheimste en grootste bouwwerk uit de duistere geschiedenis van nazi-Duitsland. Plattegronden van ’project reus’ ontbreken, waardoor bunkerliefhebbers al decennialang speculeren over nog meer ondergrondse verrassingen. En voor wie het dus wil geloven: een heuse goudtrein.

De onthulling van Piotr en Andreas werd vorig jaar zeer serieus genomen. Zelfs het leger kwam er begin september aan te pas om te kijken of er geen explosieven verborgen liggen. Een onderzoeksteam van de universiteit van Krakau verpestte een paar maanden later alle hoop met een teleurstellende conclusie: „Mogelijk wel een tunnel, maar geen trein.”

Souvenirs

Het schatzoekersduo geeft niet op. Met hulp van 35 anderen beginnen ze vandaag met graven. Voor hun missie hebben ze geld ingezameld onder andere met de verkoop van souvenirs in de vorm van goudstaven.

„Ter hoogte van kilometerpaal 65 bevindt zich de tunnelingang die in 1945 met explosieven is afgesloten. Daar beginnen we met graven. Het belooft een wetenschappelijk en historisch uniek project te worden”, legt Christel Focken uit. Ze is een van de mensen die meewerkt aan de opgraving.

In Walbrzych is men inmiddels sceptisch geworden over het bestaan van de goudtrein. „We verwachten geen wonder meer, maar ik gun het de schatzoekers wel. Zo denken de meeste mensen er hier over”, zegt Maties Meissner van kasteel Ksiaz. Het toerisme profiteert wel van de spannende mythe. „Het is nog nooit zo druk geweest. Mensen staan vanmiddag drie uur in de rij om een kaartje te kopen voor bezichtiging van het kasteel.”

Voor één inwoner van de Poolse stad is de missie van Piotr en Andreas, die overigens live via hun website te volgen is, extra spannend. De gepensioneerde mijnwerker Tadeusz Slowikowski is al ruim veertig jaar in de ban van de trein. Hij claimt dat het duo de plek heeft gevonden dankzij hem. In tegenstelling tot de twee heren -die rijk hopen te worden van de eventuele vondst- wil de tachtigplusser geen beloning. In een interview met deze krant zei de Poolse bejaarde dat alle spullen terug moeten naar de nabestaanden of rechtmatige eigenaren. Eén vurige wens van hem gaat nu in vervulling: grondig onderzoek naar het bestaan van de trein. Het wachten is nu op eventueel licht van fonkelend goud aan het einde van de tunnel...