Nieuws/Buitenland
383114
Buitenland

Koerden rukken op richting Mosul

BAGDAD - Met de verovering van diverse Iraakse dorpen die in handen waren van Islamitische Staat, zijn Koerdische troepen zondag dichter bij Mosul gekomen. De tweede stad van Irak, die enkele jaren geleden nog bijna twee miljoen inwoners telde, staat al sinds juni 2014 onder controle van IS. Maar een troepenmacht waar ook zo'n vijfduizend Peshmergastrijders toe behoren, rukt op richting het belangrijke IS-bolwerk.

Over de gevechten zelf is niet veel bekend. Een commandant zei zondag dat elf dorpen zijn heroverd. Samen met het Iraakse leger zijn de Koerden bezig met een geleidelijke omsingeling van Mosul. IS zou terugslaan door onder meer voertuigen vol explosieven op te blazen. Over slachtoffers kwamen zondag echter geen berichten naar buiten.

Premier Haider al-Abadi gaat ervan uit dat de herovering van de stad de nekslag voor IS in Irak zal zijn. Maar de VN maken zich ernstig zorgen om het naderende gevecht om de stad. Het zou kunnen leiden tot ,,de grootste humanitaire crisis ter wereld'', waarschuwde de VN-gezant in Irak eerder.