Nieuws/Binnenland
383305
Binnenland

Rel over ’Marokkaantje vastbinden’ met touw

Woudrichem - Een gids van het Visserijmuseum in Woudrichem heeft een rel veroorzaakt. Bij een uitleg over het ambachtelijk maken van touw, zei hij tegen een 13-jarige jongen: „Daar kan je een Marokkaantje mee vastbinden.” De vader plaatste zijn ongeloof hierover op Twitter, waarna er ophef ontstond op sociale media.

Het museum laat op Facebook weten dat het zich distantieert van de uitspraak en dat de betrokken persoon, een vrijwilliger, aangesproken is op zijn gedrag. ,,De vrijwilliger heeft aangegeven er veel spijt van te hebben.” Maar volgens de vele reacties onder dit bericht, is dit voor de meeste mensen niet afdoende en zou de man ontslagen moeten worden.

,,Wat een slappe hap dit”, reageert Jimmy Stol. ,,Racisme hoort niet thuis in een museum en bezoekers zouden niet met dit soort walgelijk racisme geconfronteerd mogen worden.” Brenda Suitela schrijft: ,,Had de man ’joden’ gezegd, dan waren de rapen gaar en was ontslag misschien wel afgedwongen.”

Bestuurslid Richard Abbink laat aan Omroep Brabant weten alle ophef te betreuren. ,,Het had nooit mogen gebeuren, laat dat voorop staan, maar de uitspraak is gedaan in een bepaalde context. Door alleen dit ene zinnetje naar buiten brengen, krijgt het wel een heel zware onbedoelde lading.”

  Touw maken in Visserijmuseum Woudrichem. Museumman tegen mijn zoon: Daar kun je een Marokkaantje mee vastbinden. — Jan van Mersbergen (@janmersbergen) August 8, 2016

Op de foto in de tweet is overigens niet het betreffende museum te zien.