Nieuws/Nieuws

Rabo bezit ook panden MS Mode

Door door Rob Goossens

ANP

Rabobank-dochter Bouwfonds is de belangrijkste huisbaas van MS Mode in Nederland. Dat blijkt uit een inventarisatie van DFT.

ANP

Van de 130 winkels zijn er 17 in eigendom van Bouwfonds-bv’s. Ook het Rabobank Pensioenfonds bezit een winkelpand.

Eigenaar Roland Kahn heeft sinds de jaren ’70 een retail-imperium opgebouwd en heeft de reputatie zijn verschillende bedrijven met elkaar te vervlechten. Zo zou hij hebben overwogen om winkels van onder meer Coolcat en MS Mode in panden van V&D te zetten.

Dat mislukte echter, omdat hij V&D niet wist te bemachtigen. Ook bij MS Mode is het niet tot een vervlechting gekomen, wat de kansen op een doorstart in andere handen vergroot. Alleen in Hengelo en Winterswijk zetelt de keten in panden van de multimiljonair.

Bij de inkoop maakte het bedrijf wel gebruik van het Kahn-imperium. Onder meer winterjassen van MS Mode werden in een Aziatische fabriek van Kahn geproduceerd. Volgens een betrokkene doet MS Mode in totaal met ongeveer vijftig leveranciers zaken.

Gisteren bleven alle Nederlandse filialen van de winkelketen dicht. De curatoren zien geen reden deze open te houden zolang Rabobank de volledige omzet opeist. De bank, die MS Mode in acute problemen bracht door een krediet van ruim €30 miljoen te vorderen, benadrukt dat het zelf een „aanzienlijk verlies” incasseert.

De curatoren zijn nog steeds in gesprek met Rabobank over manieren om de onderneming, of delen daarvan, te redden. MS Mode was al met een reorganisatie begonnen voor het failliet ging. Door het faillissement kan die versneld worden. Bij een doorstart zouden vooral de 660 winkelmedewerkers zich zorgen moeten maken om hun baan. Ruim tien partijen zouden, volgens het FD, hun interesse in MS Mode kenbaar hebben gemaakt.