Nieuws/Buitenland
383646208
Buitenland

Neergeschoten Amerikaan Jacob Blake volgens vader verlamd

KENOSHA - Jacob Blake, de zwarte man die in het Amerikaanse Kenosha door de politie werd neergeschoten, zal wellicht nooit meer kunnen lopen. Volgens zijn vader is hij vanaf zijn middel verlamd.

Blake werd neergeschoten nadat de politie vanwege een melding van huiselijk geweld was uitgerukt. Hij werd in zorgelijke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Het incident kwam nadat de afgelopen maanden in en buiten de VS massaal is gedemonstreerd tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Volgens zijn vader Jacob heeft hij „acht gaten” in zijn lichaam. „Waar werden deze schoten door gerechtvaardigd?”, vraagt de vader zich af. „Wat rechtvaardigde dat dit voor de ogen van mijn kleinzoons gebeurde? Waar zijn we mee bezig?” De vader van Blake zegt geen vertrouwen te hebben in het onderzoek naar het neerschieten van zijn zoon. Het incident werd gefilmd en op de video is te zien hoe Blake meerdere malen door de politie in zijn rug wordt geschoten terwijl zijn drie kinderen toekijken.

Advocaten van de familie meldden dat kogels ruggenwervels van Blake hebben geraakt en dat onder andere ook zijn maag is doorboord. Ze verklaarden dat Blake nog steeds wordt geopereerd.

De advocaten eisen dat het politiekorps snel actie onderneemt naar aanleiding van het schietincident. Ze kondigden dinsdag aan een civiele zaak te beginnen om degene „die fout zaten” ter verantwoording te roepen. De advocaten eisen dat de agent die Blake neerschoot wordt gearresteerd en dat de overige agenten die op de melding afkwamen worden ontslagen

In Kenosha leidde het incident voor de tweede nacht op rij tot protesten en schermutselingen. De politie schoot traangasgranaten af op demonstranten die weigerden te vertrekken. De politie arresteerde zeker vijf mensen. Drie gebouwen in het centrum van de stad in de staat Wisconsin werden in brand gezet.