Nieuws/Binnenland
383769
Binnenland

In beeld: bekijk aantallen in jouw gemeente

Groningen heeft meeste verkeersaso’s op les

AMSTERDAM - In Groningen zijn de meeste wegpiraten betrapt. Ten minste, dit blijkt uit cijfers van CBR. In deze provincie werden de meeste rijcursussen opgelegd in 2015. In totaal moesten 1.291 bestuurders vanaf zeventien jaar in Nederland een rijgedrag cursus doen.

De automobilisten kregen de zogenaamde EMG (Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer) cursus opgelegd. Het gaat onder meer om hardrijders, bumperklevers en automobilisten die door rood reden. De bestuurders overtraden minstens tweemaal een verkeersregel in een rit.

Voor de kosten van de driedaagse cursus van het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid draait de cursist zelf op, in totaal 1.074 euro.

Bekijk ook in jouw provincie of gemeente hoeveel mensen roekeloos rijgedrag vertoont.

Provincies

Klik hier als u de kaart niet kunt zien.

Groningen

Op basis van 100.000 inwoners van zeventien jaar of ouder werden in de provincie Groningen vijftien cursussen opgelegd, terwijl het landelijk gemiddelde negen cursussen is.

De politieNoord-Nederland heeft hier geen verklaring voor. De zegsman verklaart dat zij in ieder geval geen extra controles hebben gehouden.

Na Groningen volgen de provincies Noord-Holland en Utrecht, maar bij het totaal aantal opgelegde boetes spant zowel Zuid-Holland de kroon met 300 opgelegde cursussen als Noord-Holland met 297 cursussen. Groningen komt dan pas op de zesde plaats.

Gemeenten

Klik hier als u de kaart niet kunt zien.