Nieuws/Buitenland
383934
Buitenland

Trump: Obama is de oprichter van IS

FORT LAUDERDALE - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump noemde Obama in een toespraak de „oprichter van Islamitische Staat.”

„Hij is de oprichter van IS,” hield hij een juichende menigte in Florida voor om het vervolgens nog drie keer te herhalen. „Ik zou zeggen dat de medeoprichter de foute Hillary Clinton is.” Tijdens zijn speech, waarin hij ook sprak over de crisis op de Krim, legde Trump ook de nadruk op de tweede naam van Barack Hussein Obama.

Trump uitte al eerder kritiek op Obama en Clinton, die tussen 2009 en 2013 minister van Buitenlandse Zaken was, vanwege de manier waarop de Verenigde Staten een einde maakte aan de oorlog in Irak. Volgens Trump leidde het terugtrekken van Amerikaanse troepen tot de vorming van militante groeperingen.

In een interview met CNBC herhaalde Trump zijn beschuldiging aan het adres van Obama. „Hij was de oprichter van IS. En zij ook. Ik bedoel, ik noem ze medeoprichters,” zei hij. „Hij had niet op die manier uit Irak weg moeten gaan. Het was een ramp.”

Over de kritiek die hij kreeg op zijn uitspraak was hij kort: „Is er iets mis mee om dat zo te zeggen. Waarom klagen mensen dat ik dat zei? Ik vertel alleen maar de waarheid.”

Obama was tegen de oorlog in Irak en beloofde tijdens zijn campagne voor het presidentschap in 2008 dat hij er een einde aan zou maken. In 2011 trokken de Verenigde Staten hun troepen terug uit het land.

Islamitische Staat had zijn wortels in de opstand van Al Qaeda die ontstond na de Amerikaanse invasie in 2003. In 2014 riep de groep een kalifaat uit in Syrië en Irak.

Uit recente opiniepeilingen blijkt dat Trump rap terrein verliest op Clinton in de race om het presidentschap.