384017
Buitenland

’Cel voor veganistisch opvoeden kind’

ROME - Ouders die hun kinderen een veganistisch dieet voorschotelen, zouden de cel in moeten. Dat staat in een wetsvoorstel in Italië.

Zulke ouders onthouden hun kinderen „essentiële elementen voor een gezonde en gebalanceerde groei,” vindt politica Elvira Savino van de centrumrechtse partij Forza Italia. Dat moet bestraft worden vindt zij.

Het wetsvoorstel volgt op enkele veelbeschreven gevallen van ondervoeding in het land als gevolg van een veganistisch dieet. Zo woog een kindje van 1 in Milaan evenveel als een baby van drie maanden en stopte een 12-jarig kind uit Bergamo met groeien, volgens zijn vader vanwege het eten dat hij van zijn moeder kreeg.

In dat laatste geval oordeelde de rechter dat de moeder de jongen minstens één keer per week vlees te eten moet geven.

„Ik heb niets tegen veganisten of veganisme zolang het om een vrije keuze van volwassenen gaat,” zei Savino over haar voorstel tegen Reuters. „Ik vind het gewoon absurd dat sommige ouders hun wil op een haast religieuze manier kunnen opleggen, vaak zonder wetenschappelijke kennis of medisch advies.”

Veganisten eten net als vegetariërs geen vlees en vis, maar mijden daarnaast ook dierlijke producten zoals zuivel en eieren. Volgens diëtisten is een veganistisch dieet geschikt voor kinderen, maar moet er wel voor gezorgd worden dat ze op een andere manier alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen.

De beoogde wet zou gelden voor kinderen tot zestien jaar. Ouders riskeren celstraffen tot zeven jaar. Als het kind jonger dan drie is wordt dat met een jaar verhoogd.

„Als er ook maar een kind in het ziekenhuis belandt door dit gedrag, vind ik dat we ze allemaal moeten beschermen,” aldus Savino. Ze vindt dat kinderartsen veganistische ouders moeten aangeven bij de politie net zoals ze dat nu doen als ze tekenen van kindermishandeling zien.