Nieuws/Buitenland
38442774
Buitenland

Dodental bij Ethiopische protesten na moord op zanger naar 156

ADDIS ABEBA - Het aantal doden bij protesten in Ethiopië na de moord op een populaire zanger is gestegen van aanvankelijk 80 naar 156, zei een hoge regionale veiligheidsfunctionaris zondag.

De protesten volgden op de moord op muzikant Haacaaluu Hundeessa op maandagavond en verspreidden zich van Addis Abeba naar de omliggende regio Oromia.

Jibril Mohammed, hoofd van het Veiligheids- en Vredesbureau van Oromia, zei dat alle 156 zijn omgekomen in de regio Oromia, waar de protesten het hevigst waren.

Hij zei dat het aantal doden nog kan stijgen vanwege de vele gewonden die in ziekenhuizen liggen. Ongeveer 145 van de slachtoffers zijn burgers, terwijl 11 van hen beveiligers waren, voegde hij toe.

Etnische verhoudingen

De moord op Hundeessa heeft de etnische verhoudingen in Ethiopië op scherp gezet. Hundeessa behoorde tot het Oromo-volk, de omvangrijkste etnische groep van het land die tot voor kort van de macht was uitgesloten. Gefrustreerde Oromo-jongeren zien de moord op de zanger als een aanval op hun bevolkingsgroep.

Haacaaluu Hundeessa kreeg bekendheid als protestzanger en politiek gevangene in de golf van protesten tegen de vorige regering.