Nieuws/Buitenland
384494
Buitenland

Rutte bezoekt Nederlandse militairen Bagdad

BAGDAD - Premier Mark Rutte heeft een onaangekondigd bezoek gebracht aan de Nederlandse militairen in Irak, die daar troepen trainen die tegen Islamitische Staat vechten. De trainingen zijn onderdeel van de Nederlandse bijdrage aan de internationale coalitie tegen IS.

Rutte bezocht dinsdag enkele trainingslocaties in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Nederlandse militairen geven daar schietles en trainingen in militaire EHBO aan Iraakse special forces. Ook wordt de elitemilitairen geleerd om te vechten in stedelijk gebied.

Rutte sprak ook met de Iraakse premier Haider al-Abadi. Rutte benadrukte dat er in het Arabische land een verzoeningsproces op gang moet komen tussen de Iraakse bevolkingsgroepen en dat voor een stabiel Irak politieke en economische hervormingen nodig zijn.

Later op de dag reisde Rutte door naar Erbil in het noorden van Irak. In die regio trainen Nederlandse militairen Koerdische strijders om ze klaar te maken voor de strijd tegen IS. Rutte bedankte de Nederlandse troepen voor hun inzet.

In een gesprek met de Koerdische leider Masoud Barzani sprak Rutte zijn steun en waardering uit voor de Koerden die IS proberen te verslaan.

Nederland heeft ongeveer 150 militairen in Irak. Tot voor kort had Nederland F-16's in Jordanië om luchtaanvallen uit te voeren op IS-doelen in Irak en Oost-Syrië. Die taak is eind juni overgenomen door Belgische straaljagers. Zo'n 35 Nederlandse militairen zijn achtergebleven om de beveiliging van de Belgen te verzorgen.