Nieuws/Buitenland
384556
Buitenland

Poetin: sancties Turkije worden afgebouwd

SINT-PETERSBURG - De sancties die Rusland tegen Turkije heeft ingesteld worden de komende tijd stapsgewijs afgebouwd. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd na overleg met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan zei dat hij en Poetin allebei de betrekkingen zo snel mogelijk willen normaliseren. De gesprekken in Sint-Petersburg waren ,,veelomvattend en nuttig”, aldus Erdogan. Ook stipte Erdogan aan dat Poetin hem vorige maand na de mislukte staatsgreep belde. Dat telefoontje betekende veel voor Erdogan, benadrukte hij. Poetin veroordeelde de couppoging. ,,Ik wil herhalen dat wij principieel en categorisch tegen alle soorten ongrondwettelijke acties zijn gekant.”

Het bezoek van de Turkse president aan Sint-Petersburg was de eerste stap in de toenadering tussen de twee landen. De betrekkingen raakten ernstig bekoeld nadat Turkije vorig jaar een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot bij de grens met Syrië. Rusland steunt het Syrische regime van president Bashar Assad, terwijl Turkije rebellen in Syrië steunt. Toch is Poetin van mening dat hij en Erdogan de meningsverschillen over het conflict in Syrië kunnen overbruggen. ,,Ik denk dat het mogelijk is om onze standpunten en benaderingen op elkaar te laten aansluiten.”