Nieuws
384559
Nieuws

Telers spuiten koper op bio-aardappelen

Aardappelboeren gebruiken koper als bestrijdingsmiddel op biologische aardappelen. Dat bevestigt controle-organisatie Skal, die toeziet op biologische teelt in Nederland, na berichtgeving van vakblad Boerderij.

Koperoxychloride, zoals de stof voluit heet, is giftig en schadelijk voor het milieu en mag sinds 2000 niet meer worden gebruikt als bestrijdingsmiddel. Wel mag het middel nog in zeer beperkte doseringen worden gebruikt als bladmeststof. Boeren maken volgens Skal misbruik van die uitzondering door koper in verhoogde doseringen heimelijk als bestrijdingsmiddel te gebruiken.

Boeren hebben dit jaar buitengewoon veel last van aardappelziekte phytophthora. Dat is voor Skal geen excuus om koper in te zetten. Het gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel past volgens de organisatie niet bij de uitgangspunten van de biologische sector en het kan leiden tot imagoschade bij de consument.

De VVD heeft Kamervragen gesteld over het gebruik van koper in de sector. De partij wil van de staatssecretarissen Martijn van Dam (Economische Zaken) en Sharon Dijksma (Milieu) weten wat ze ervan vinden dat Skal zegt niet te kunnen handhaven omdat eventuele overtredingen niet juridisch aan te tonen zouden zijn. Kamerlid Helma Lodders vraagt zich ook af of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet kan ingrijpen.