Nieuws/Binnenland
384560
Binnenland

Benali uit jury Inktspotprijs gezet

AMSTERDAM - Abdelkader Benali is uit de jury van de Inktspotprijs gezet, nadat hij zich negatief heeft uitgelaten over cartoonist Ruben Oppenheimer op Twitter.

Stichting Pers & Prent, die de jaarlijkse prijs voor beste politieke tekening van het jaar organiseert, laat dit dinsdag op haar website weten.

De stichting zegt het besluit te betreuren, maar wil de schijn van partijdigheid door zijn uitlatingen voorkomen. Daarom kan hij ,,in elk geval dit jaar” geen deel meer uitmaken van de jury. ,,Een jurylid moet te allen tijde proberen objectief en neutraal te blijven jegens deelnemers (in dit geval de veertig deelnemende cartoonisten) en voorkomen dat eventuele persoonlijke voorkeuren of juist negatieve gevoelens naar buiten toe kenbaar worden gemaakt'', staat in de verklaring op de site. ,,Nu daar in dit geval geen sprake meer van is kan Benali niet meer geloofwaardig optreden als objectief en neutraal jurylid.”

De jury bestaat nu uit voorzitter Theodor Holman, Dominique van der Heyde en Ionica Smeets. De prijs wordt op 27 september uitgereikt in Nieuwspoort. @BaburBeg @nrc die cartoonist zou in de Nazi-tijd zich werkelijk hebben uitgeleefd.— Abdelkader Benali (@abdelkabenali) 8 augustus 2016