Nieuws/Binnenland
384605
Binnenland

Trainer Remi Lens over zijn oud-pupil Yuri van Gelder

’Gevoelig voor gebruik genotsmiddelen’

„Turner Yuri van Gelder is gevoelig voor het gebruik van genotsmiddelen”, zegt zijn voormalig trainer, Remi Lens. „Dat had de begeleiding van dit olympische team moeten weten.”

Lens trainde Van Gelder tot 2006 en brak met hem omdat de gymnast cocaïne gebruikte. Van Gelder ontkende dat in eerste instantie, maar in 2009 bleek dat de topsporter inderdaad cocaïne had gebruikt. Trainer Remi Lens kreeg gelijk. Maar toen was zijn eigen carrière al geschaad.

Yuri werd geschorst als sporter en ontslagen bij Defensie, waar hij werkte. Het kostte hem deelname aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen, nadat hij in 2004 en 2008 ook al naast een wildcard greep.

De turner, die net was gekwalificeerd, heeft nu zelf bekend dat hij buiten het olympisch dorp alcohol heeft genuttigd en volgens de Nederlandse equipe zijn er ‘normen en waarden op grove wijze overschreden’.

Zijn oud-trainer: ,,Ik kan me zo voorstellen dat hij uit is gegaan met zijn vriendin en misschien met vrienden, nadat hij de finale had bereikt. Wie weet heeft hij drie keer nee gezegd tegen een biertje, toen een paar slokken genomen en vervolgens beseft dat hij dat niet moest doen. Als dat zo is, is het een beetje dom. Als hij ladderzat was, is het erg dom. Maar we weten het niet.”

,,Achteraf neem ik het mijzelf kwalijk dat ik het niet eerder heb gesignaleerd en hem heb kunnen helpen’’, blikt Lens terug op een periode waar hij verder weinig over kwijt wil.

Anderzijds, stelt hij, is Van Gelder gevoelig voor het gebruik van genotsmiddelen. ,,Daar hoeven de andere sporters helemaal geen rekening mee houden, maar de trainer, de begeleiding wel. Dit is vooral jammer voor Yuri en voor de turnsport. Maar het zij zo, we moeten nu naar de andere sporters gaan kijken.’’