Nieuws/Binnenland
384608
Binnenland

RUG verbaasd over aantal aanmeldingen

Online cursus Fries internationaal in trek

De Friese taal blijkt internationaal een hit. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), die een gratis online cursus aanbiedt, ziet aanmeldingen vanuit landen als Colombia, Japan, Albanië, Rusland en Venezuela binnenkomen.

Zo’n drieduizend mensen hebben zich reeds aangemeld voor de cursus Introduction to Frisian, die wordt gegeven in het Engels. De inschrijving werd begin juli geopend. „We zijn verbaasd over het aantal aanmeldingen, helemaal omdat de cursus pas eind september start”, vertelt hoofddocente van de cursus Gerbrich de Jong van de RUG, die nog veel meer cursisten verwacht. „Mensen melden zich vaak vlak voor de start van de cursus aan.”

Friese voorouders

De zogenoemde Massive Open Online Course (MOOC) is bedoeld voor studenten die interesse hebben in de Friese taal en cultuur, maar ook voor buitenlanders met Friese wortels. „We denken dat de cursisten uit de Verenigde Staten en Canada bijvoorbeeld Friese familieleden of voorouders hebben”, zegt De Jong. Over de belangstelling vanuit andere, verre landen: „Sommige mensen willen gewoon meer talen leren; ze spreken er bijvoorbeeld al acht. Daarnaast zijn minderheidstalen in trek en staat Fries dichtbij het Engels.”

De online cursus duurt drie weken en neemt zo’n drie uur per week in beslag. Na drie weken kunnen de internationale cursisten zich voorstellen in het Fries en vertellen over vrienden, familie en werk. Ook leren ze wat over Friesland. Wie zich voldoende heeft ingezet ontvangt aan het eind een certificaat. De cursus start op 26 september.