Nieuws/Buitenland
384619
Buitenland

Ruim 16.000 arrestaties om coup Turkije

ISTANBUL - Turkije heeft inmiddels meer dan 16.000 mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van vorige maand. Van nog eens 6000 arrestanten is nog onduidelijk of ze formeel als verdachte zullen worden aangemerkt, maakte de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdağ dinsdag bekend. Een kleine 8000 mogelijke betrokkenen zijn niet opgepakt, maar wel voorwerp van onderzoek.

Bozdağ haalde in een interview met staatspersbureau Anadolu nog eens uit naar de Verenigde Staten, die niet van zins lijken Fethullah Gülen aan Turkije over te dragen. ,,Als de VS Gülen niet uitleveren offeren ze hun banden met Turkije op voor een terrorist'', zei Bozdağ. Ankara beschouwt de naar de VS uitgeweken geestelijke als het brein achter de couppoging.

De bewindsman wees Washington op de anti-Amerikaanse gevoelens die zouden leven bij veel Turken. Alleen de Amerikanen kunnen volgens Bozdağ voorkomen dat die afkeer omslaat in haat. ,,Het ligt in handen van de Verenigde Staten'', waarschuwde de minister.

Uit een recente opiniepeiling bleek dat twee derde van Turkse bevolking gelooft dat Gülen achter de staatsgreep zit. De Amerikaanse president Barack Obama zei eerder dat de geestelijke alleen kan worden uitgeleverd als Ankara met bewijs komt dat hij betrokken was bij de coup.

Na de mislukte coup zijn niet alleen duizenden arrestaties verricht, maar werden ook veel ambtenaren en militairen geschorst of ontslagen.