Nieuws/Buitenland
384682
Buitenland

Nabestaanden Benghazi klagen Clinton aan

WASHINGTON - Familieleden van twee slachtoffers van een aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi in 2012 klagen de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton aan. De moeder van een toen gedode Amerikaan en de vader van een andere Amerikaan dienden maandag bij een federale rechtbank een aanklacht tegen Clinton in voor dood door schuld en smaad. Dat meldden Amerikaanse media, onder vermelding van gerechtelijke documenten.

Patricia Smith en Charles Woods verwijten Clinton onder meer dat het gebruik van privémail voor deels vertrouwelijke documenten door de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken de terroristische aanslag direct heeft veroorzaakt. Republikeinen proberen al jaren om de Democrate persoonlijk verantwoordelijk te stellen voor de aanslag in Benghazi. Geen van de vele onderzoeken en hoorzittingen voor het Congres gaven daarvoor echter aanknopingspunten.

Bij de aanslag kwamen vier Amerikanen om het leven, onder wie de ambassadeur, Chris Stevens.

Bij de conventie van de Republikeinse Partij in juli zei Smith in een toespraak al dat ze Clinton persoonlijk verantwoordelijk houdt voor de dood van haar zoon. De Democratische presidentskandidaat zou daarvoor de gevangenis in moeten, stelde ze.

Vanwege de e-mailaffaire krijgt Clinton ook vanuit Republikeinse hoek, vooral van Donald Trump, herhaaldelijk ernstige beschuldigingen te verduren.