Nieuws/Binnenland
384701
Binnenland

Ernstige vertraging van bouw Artis-verblijf

Jaguars van hot naar her gesleept

Mannetje Mowgli en vrouwtje Rica moeten nog even wachten.

Mannetje Mowgli en vrouwtje Rica moeten nog even wachten.

Amsterdam - Twee uit Schotland overgekomen jaguars wachten al bijna twee jaar op een definitief thuis in Nederland. Artis wilde het unieke paar Mowgli en Rica zo graag hebben, dat de dieren uit Edinburgh gehaald werden ver voordat hun verblijf gereed was.

Mannetje Mowgli en vrouwtje Rica moeten nog even wachten.

Mannetje Mowgli en vrouwtje Rica moeten nog even wachten.

De bouw van hun toekomstige verblijf in de Amsterdamse dierentuin loopt ernstige vertraging op. De bedoeling was dat de dieren er vorig jaar herfst terecht konden. Daardoor moesten Mowgli en Rica eerst een poos naar Emmen en nu zitten ze in aparte ruimten bij Stichting Leeuw, een stuk kleiner dan die bij Artis.

Op de Facebookpagina Fanpage Jaguar Rica uiten liefhebbers hun zorgen. Beheerder Wim de Jong: „Tot hoe ver kun je gaan om dieren zo te laten zwerven? Ze krijgen goed te eten en worden goed verzorgd, maar ze raken steeds meer afgestompt in die vrij kleine ruimten.”

De vertraging komt door een fout in de constructie van het nieuwe verblijf, vertelt Artis-directeur Haig Balian. „Een paar palen, belangrijke steunpunten, waren iets verschoven ten opzichte van het ontwerp. Alles moest opnieuw uitgerekend worden. Het hoort bij het leven dat dingen misgaan. Maar dat dit zou gebeuren, was wel een verrassing.”

De bouw van het verblijf is vierenhalf jaar aan de gang en gaat 3,6 miljoen euro kosten. Balian verwacht Mowgli en Rica nu in november te kunnen ontvangen, met de dieren zal worden gefokt. In de tussentijd mogen medewerkers van Stichting Leeuw geen foto’s van de dieren online zetten, omdat Artis hun verblijf daar liever stilhoudt om groots te kunnen uitpakken als de dieren in de hoofdstedelijke dierentuin aankomen.

Artis nam de dieren over van de Schotse Edinburgh Zoo. Van daaruit gingen ze naar het inmiddels gesloten Dierenpark Emmen. Sinds afgelopen februari zijn ze bij Stichting Leeuw in Anna Paulowna. Volgens hun verzorgster is er met de dieren niets aan de hand. „Het zijn heel stabiele, lieve dieren, ze zitten heerlijk in hun vel.”