Nieuws/Binnenland
384738
Binnenland

Idee gamers als buurtwacht beter dan uitwerking

Pokémonjager nog geen boevenvanger

AMSTERDAM - Jagen op Pokémon en inbrekers. Wat de politie betreft kan het prima samen gaan. Maar de oproepen van agenten aan spelers van Pokémon Go sorteren wisselend effect.

Verschillende politiekorpsen riepen spelers van het immens populaire spelletje, waarbij wordt gejaagd op virtuele dieren in de echte wereld, op social media op een oogje in het zeil te houden in hun buurt. Zeker ’s avonds en ’s nachts. Vorige week vrijdag nog twitterde de Hilversumse wijkagent Jeffrey Cijs: „Afgelopen nachten hebben we veel mensen gezien op jacht naar Pokémon. Als je iets verdachts ziet, bel 112 alstublieft. Extra toezicht, iedereen blij.”

De reacties op de oproep zijn positief, merkt hij. „Mensen zijn vaak onwetend als het gaat om het bellen over verdachte situaties. Met wat uitleg reageert bijna iedereen positief. Nu de meldingen nog.”

Het succes is wisselend, zo blijkt uit een rondgang langs een aantal steden. In Vlaardingen bijvoorbeeld bewezen de gamers meermaals hun waarde in een speciale WhatsApp-groep. „Zo heeft de wijkagent een oproep gedaan met betrekking tot een fietsendief die door leden van de groep werd herkend. Andersom zien leden van de Pokémongroep wel eens iemand lopen die ze verdacht vinden overkomen”, laat een woordvoerder weten. De Pokémonjagers blijken bovendien dierenvrienden; ze attendeerden de politie op stukken gebakken spons, doorgaans een wapen van een honden- of kattenhater.

Het korps in Roosendaal anderzijds kreeg na een uitgebreide oproep op Facebook en met speciale Pokémonstickers op buurtpreventieborden slechts één melding binnen. Een Pokémon Go-speler ontdekte op een zondagmiddag iemand die roerloos op een begraafplaats onder een boom lag. Het ‘slachtoffer’ bleek te slapen.

Over het hele land gezien zijn slechts enkele gevallen bekend waarin spelers van het spelletje echt iets opzienbarends aantroffen. In Baarn vonden tieners een dode vrouw in een vijver en in Groningen betrapten twee gamers een inbreker.

Anderzijds wordt vaak niet geregistreerd of een melding wordt gedaan door iemand die achter een Pokémon aan zat, zeggen woordvoerders van verschillende politieregio’s. In de gemeente Stichtse Vecht riep de politie bijvoorbeeld op om naar een zogenoemde Pokémongym te gaan op een parkeerplaats waar veel auto-inbraken waren. „Het is echter niet te traceren welke meldingen bij ‘Pokémonjagers’ vandaan komen en welke niet. We lazen wel dat mensen speciaal naar die plek gingen naar aanleiding van ons bericht.”