Nieuws/Binnenland
384774
Binnenland

’Intimidatie en chantage’ resulteren in kort geding

Vechten om kisten in uitvaartbranche

Jan-Jaap Palma van Uitvaart24 zegt te zijn bedreigd en gechanteerd.

Jan-Jaap Palma van Uitvaart24 zegt te zijn bedreigd en gechanteerd.

Amsterdam - Rouwservice Nederland, marktleider op het gebied van doodskisten en rouwauto’s, bedreigt, chanteert en maakt zich schuldig aan maffiapraktijken. Dat stelt de directie van Uitvaart24, een nieuwe online prijsvechter in de begrafenisbusiness. „Hij riep: ’Je krijgt vanaf morgen geen enkele kist meer!’”

Jan-Jaap Palma van Uitvaart24 zegt te zijn bedreigd en gechanteerd.

Jan-Jaap Palma van Uitvaart24 zegt te zijn bedreigd en gechanteerd.

De beschuldigingen van ernstige intimidaties werden gisteren geuit tijdens een kort geding dat was aangespannen door Rouwservice Nederland (RSN) tegen Uitvaart24.

Inzet van de rechtszaak is het exclusieve contract met RSN voor afname van doodskisten en rouwvervoer, waar de snelgroeiende begrafenisverzorger Uitvaart24 van af wil. Dit is tegen de wens van RSN, die nu via de rechter eist dat het contract wordt nageleefd.

Anne Wieb Wijnsma en Jan-Jaap Palma, de directeuren van Uitvaart24, zijn naar eigen zeggen afgelopen maanden bedreigd en gechanteerd door Arno Damhuis, eigenaar van RSN. „Het is pure maffia”, fluistert Wijnsma tijdens een schorsing. Volgens hen runt Damhuis bovendien - stiekem via stromannen - diverse concurrerende uitvaartondernemingen, wat als een regelrechte doodzonde wordt beschouwd in deze gesloten branche. Wijnsma wappert in de rechtszaal met een overzicht waarop alle bedrijfsnamen en stromannen staan.

Damhuis beweert op zijn beurt dat de mannen van Uitvaart24 bedrijfsgeheime informatie over hem hebben ’gelekt’ naar Dela, de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland en een belangrijke klant van RSN.

„Ik stond op het punt om een contract met Dela af te sluiten voor 15 miljoen euro aan doodskisten. Maar toen bleek het hoofd inkoop daar volledig op de hoogte van mijn betrokkenheid bij de bouw van een nieuw crematorium in Almere. Ze hadden alle geheime stukken in handen. Ik was geschokt. Concurrentie van een toeleverancier wordt door Dela niet geduld, dan hakken ze m’n kop er af”, legt Damhuis de ernst van de situatie uit aan de rechter.

De RSN-topman zegt zeker te weten dat Wijnsma en Palma hem hebben verraden bij Dela, en dreigde uit wraak alle dienstverlening aan hen per direct te stoppen. „Als hij op zondag roept ’Je krijgt vanaf morgen geen enkele kist meer en ik staak alle vervoer’, terwijl je maandag meerdere uitvaarten moet regelen, dan slaap je slecht, mevrouw de rechter”, vertelt Palma met overslaande stem. Medewerkers worden zelfs ’geronseld’ om bij de bedrijven van RSN te komen werken. „We willen niet verder met hem”, knikt Wijnsma naar Damhuis.

Uitspraak over 14 dagen.