Nieuws/Buitenland
384815
Buitenland

Miljoenen vluchtelingen in visumstrijd geworpen

Turkije dreigt met asielgolf

Brussel - Keiharde confrontatiepolitiek van president Erdogan zorgt ervoor dat het moeizaam onderhandelde vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije op knappen staat. Daardoor dreigen drie miljoen ontheemden op Turkse bodem weer op de deur te kloppen in Europa.

Erdogan klaagt erover dat de EU hem in de steek heeft gelaten na de mislukte couppoging in zijn land op 15 juli. Nog harder beklaagt hij zich erover dat het visumvrij reizen voor Turken nog altijd geen feit is. Gebeurt dit niet snel, dan gaat de vluchtelingendeal van tafel, dreigt Erdogan nu.

De felle retoriek van Erdogan lijkt vooral voor binnenlands gebruik. Want ondanks alle kritiek heeft Turkije de EU, veruit zijn grootste handelspartner, hard nodig. Intussen worden de Turkse strapatsen in Brussel met argusogen bekeken.

„We moeten die man volledig negeren. Dit is spierballentaal, waarmee hij wil laten zien dat hij de sterke man is”, stelt VVD-europarlementariër Hans van Baalen.

Brussel moet zich door de Turken „niet uit de tent laten lokken” vindt hij. „De coup is meteen veroordeeld dus waar heeft hij het over?”, stelt de liberaal. Als Erdogan zich niet aan de deal houdt, dan moet de EU hem straffen met handelsbeperkingen, vindt hij.

Lees meer: Turkije slaat wild om zich heen (premium)