Nieuws/Binnenland
385561610
Binnenland

’Stroomhek rondom Pompekliniek Nijmegen’

NIJMEGEN - De Pompekliniek voor tbs’ers in Nijmegen gaat rond het hele terrein een extra hek plaatsen.

De bovenkant van de extra omheining komt onder stroom te staan. Op die manier wil de kliniek tbs’ers die de benen willen nemen, afschrikken. Dat meldt de Gelderlander.

De maatregel komt na een reeks incidenten waarbij tbs-cliënten ervandoor gingen. De kliniek scherpt daarom de beveiliging en het toezicht aan. Ook zou een stroomhek beveiligers meer tijd geven bij een ontsnapping.

Twee cliënten, onder wie zedendelinquent Ronald van Z., ontsnapten in september en oktober tijdens begeleid verlof. Zij werden later door de politie opgespoord. Van Z. schopte het zelfs tot Parijs, waar hij nog steeds vast zou zitten. Een andere tbs’er brak een raam open en klom pardoes over het hek van de kliniek heen.

’Sneller weg dan gedacht’

„Elk jaar wordt er gecontroleerd”, aldus directeur algemene zaken Edo de Vries van de Pompestichting, „en er is nooit gebleken dat we niet aan de eisen voldeden. Maar het gaat er om hoe je de risico’s inschat. Bij de ontsnapping zagen we op camerabeelden dat de cliënt sneller over het hek klom dan wij voor mogelijk hadden gehouden.”