385679
Binnenland

Actrice Annet Nieuwenhuijzen overleden

UTRECHT - Actrice Annet Nieuwenhuijzen is vrijdag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar echtgenote Xandra Knebel aan het ANP laten weten.

Annet Nieuwenhuijzen (Utrecht, 7 november 1930) gold als een 'grande dame' van het Nederlandse toneel. Ze was een veelzijdig actrice, die zowel in tragedies als in komedies en musicals speelde. Behalve in het theater was ze op televisie en op het filmdoek te zien.

Ze won twee keer de belangrijkste Nederlandse toneelprijs, de Theo d'Or, in 1965 en 1975, voor haar rollen in Rouw past Elektra en De goede mens van Sezuan. Ook was ze draagster van de prestigieuze Theo Mann-Bouwmeesterring en ontving ze een filmprijs, een Gouden Kalf, voor haar rol in Leedvermaak.

Intussen bleef de gelauwerde actrice altijd kritisch op wat ze deed. Voor alles had ze aanleg, maar ze maakte het zichzelf nooit gemakkelijk en bleef zoeken naar uitdaging en verfijning.

Als jonge actrice bij de Haagse Comedie deed ze samen met de andere nieuwelingen een spelletje: wie zou er een blijvertje zijn? "Ik moest en zou daarbij horen", vertelde Nieuwenhuijzen in 2001 tegenover deze krant. Ze speelde destijds een rol in de musical 'A little night music' bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen terwijl ze officieel al met pensioen was. Zoals zoveel andere acteurs wilde ze het spelen toen nog niet opgeven. "Je zult mij nooit horen zeggen dat ik afscheid neem", besloot Annet destijds in het interview met de Telegraaf.

Toneelschool had ze niet. Ze viel op tijdens een studentenvoorstelling, waarin ze meespeelde toen ze politieke en sociale wetenschappen studeerde in Amsterdam. In 1953 debuteerde ze als beroepsactrice bij de Haagse Comedie, de voorloper van Het Nationale Toneel. Contracten bij Het Rotterdams Toneel, Globe, het Publiekstheater en Toneelgroep Amsterdam volgden.

Af en toe verliet ze het toneel voor musicals als Ja, ik wil! en A Little Night Music, voor een tv-productie als het legendarische Oud Geld of voor een film.

Annet Nieuwenhuijzen was lang samen met de inmiddels overleden presentator Kick Stockhuyzen. Haar laatste jaren deelde ze met theaterhistorica Xandra Knebel, met wie ze in 2012 trouwde.