Nieuws/Buitenland
385754120
Buitenland

Orkaan Sally zwakt af in VS maar blijft ’levensbedreigend’

De VS zet zich schrap voor Sally.

De VS zet zich schrap voor Sally.

MIAMI - Orkaan Sally neemt in kracht af, maar blijft gevaarlijk. De windkracht is afgenomen van 165 naar 110 kilometer per uur, maar veroorzaakt catastrofale en levensbedreigende overstromingen in delen van Florida en het zuiden van Alabama, meldt het National Hurricane Center (NHC) in Miami.

De VS zet zich schrap voor Sally.

De VS zet zich schrap voor Sally.

Overstromingen bedreigen tot vrijdag grote delen van de zuidoostelijke kustregio’s van de VS, aldus het NHC. Het instituut verwacht dat de orkaan tegen donderdagochtend lokale tijd is afgezwakt tot een tropische storm.

De orkaan van de tweede categorie op een schaal van vijf kwam woensdag aan land in het zuiden van de Verenigde Staten. Het oog van de storm passeerde de stad Gulf Shores in Alabama in de vroege ochtend. Sally trekt naar verwachting de komende dagen in noordoostelijke richting door het binnenland.

Stacy Stewart van het National Hurricane Center zei tegen USA Today dat door de langzaam overtrekkende Sally op sommige plekken ongeveer 90 centimeter aan regen kan vallen. Ook meteoroloog Phil Klotzbach aan de Colorado State University verwacht heel veel regen. „Het wordt niet best.”

Flinke regenval

Sommige kustgebieden aan de Golf van Mexico zijn de afgelopen 24 uur al overspoeld met meer dan 45 centimeter regen. Delen van Pensacola, Florida, werden geteisterd door overstromingen waarbij het water wel anderhalve meter hoog kwam, zei het NHC.

Door het noodweer zitten inmiddels bijna 500.000 huizen en winkels in Alabama en Florida zonder stroom. Dat aantal zal naar verwachting verder oplopen. Op video’s op sociale media is te zien dat de orkaan in Gulf Shores bomen ontwortelt, straatborden wegblaast en dat auto’s vast komen te zitten door de wateroverlast.