Nieuws/Binnenland
385978
Binnenland

Rechtszaak tegen eerste veroordeelde jihadganger gestart

Rotterdam - In de rechtbank van Rotterdam dient vandaag de zaak tegen 'de eerste veroordeelde jihadist van Nederland', Mohammed G. uit Maastricht.

Mohammad G. bereidde een jihad-gang voor, zamelde geld in voor een vals Nederlands paspoort en wilde met een of meer vrouwen trouwen om ze vervolgens als partner mee te nemen naar strijdgebied IS. Uit het proces komt naar voren dat justitie G. in de val had glokt met een vals Facebook-account van een nep-jihadbruidje. Hij werd verliefd en wilde met haar trouwen.

Gevaarlijk of gek

De grote vraag tijdens de rechtszaak is of Mohammed G. gevaarlijk is of gewoon gek. Er wordt gemeld dat de reclassering zegt dat G. vooral behoefte heeft aan een vrouw, een huis en een baan. Mohammed: ,,In een begeleid wonenproject kan ik niet met een vrouw wonen. Ik wil met een vrouw een toekomst opbouwen.”

Er worden meerdere psychiaters om hun mening gevraagd. Volgens hem heeft Mohammed G. veel te maken met een ’djinn’-beleving, het Arabische equivalent van geesten die zowel goede als kwaadaardige bedoelingen kunnen hebben. Hij zou vanaf zijn veertiende al djinns kunnen zien. Ze zouden hem martelen en gaven hem bevelen.

Hoewel G. hardop heeft geroepen dat hij aanslagen wilde plegen, gaat de psychiater er niet van uit dat G. erg gewelddadig is. De jihadist zou hebben geroepen dat hij met broeders de meeste hoofden kon afhakken. Hij wilde ’vechten, moorden’. „Ik wil zijn”, zou G. hebben gezegd. Volgens de reclassering zou hij ’bereid zijn om te sterven voor het martelaarschap’.

’Lone wolf-actie’

Het plan was dat G. naar Syrië wilde gaan en anders zou hij in Nederland een ’lone wolf-actie’ uitvoeren. De djinn beval hem om naar Syrië te gaan. G. zou daarop hebben gezegd: ’ik ben bang dat de djinn weer terugkomt’.

G. is veroordeeld tot een jaar verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis, maar werd begin 2015 weer gearresteerd. Volgens de AIVD staat hij nog steeds geboekt als radicaal.