Nieuws/Binnenland
386195878
Binnenland

Kabinet wil persconferentie vervroegen: ’Alle maatregelen liggen op tafel’

Den Haag - Het kabinet is van plan de persconferentie die voor 3 december gepland stond te vervroegen naar aankomende maandag of dinsdag. Daarbij liggen ’alle maatregelen’ op tafel. „Geen uitzonderingen”, zegt een bron bij het kabinet.

Vrijdag vergadert het Outbreak Management Team (OMT) over nieuwe maatregelen, zondag komen de meest betrokken ministers in het Catshuis bijeen. Normaal vindt de besluitvorming dinsdags plaats, maar dat wordt mogelijk een dag eerder. Eerder had het kabinet vrijdag 3 december als moment in het vooruitzicht gesteld om de huidige maatregelen te ’wegen’.

Maandag hielden premier Rutte en coronaminister De Jonge tijdens een ingelast persmoment nog een slag om de arm. Als er geen ’kentering’ kwam in het aantal besmettingen, zouden strengere maatregelen onvermijdelijk zijn. Alles staat of valt met de naleving van de basismaatregelen, waarschuwden Rutte en De Jonge. Daarbij merkten zij op dat het nog ’te vroeg’ was om het effect van de huidige halve lockdown te kunnen zien.

Alles ligt op tafel

Nu lijkt het erop dat zij die kentering niet verwachten en een eventuele verbetering van ons gedrag niet afwachten en sneller willen ingrijpen. Met welke maatregelen dat zal gebeuren, is nog onduidelijk. „Alles ligt op tafel”, zegt een bron bij het kabinet. De planning voor de persconferentie staat nog niet vast; een definitief besluit daarover valt woensdag.

Het OMT pleit in z’n laatste advies wel voor een uitzondering: het onderwijs. „Er is echter één onderdeel van de samenleving waarbij het OMT nieuwe beperkende maatregelen wil vermijden en dat is het primair en voortgezet onderwijs. Dat vindt haar oorsprong in het toenemend wetenschappelijk bewijs voor schade aan de ontwikkeling van kinderen als zij sociale schoolcontacten en onderwijs ontberen.”

Dat stelt het kabinet echter voor een dilemma, aangezien de meeste besmettingen nu plaatsvinden in de leeftijden 5 tot en met 14 en van 35 tot en met 44-jarigen - scholieren en hun ouders.

Intussen voert het kabinet met de Kamer een achterhoedegevecht over wetsvoorstellen die het snel aangenomen wil hebben, over 2G en uitbreiding van de coronapas naar de werkvloer en niet-essentiële sectoren.

Gommers: ’Het is één voor twaalf’

De irritatie over de haast werd dinsdagavond nog vergroot nadat ic-baas en OMT-lid Diederik Gommers tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer een hartenkreet had geslaakt. „Het is echt één minuut voor twaalf.” Volgens de huidige trend stevenen we binnen tien dagen af op ’code zwart’, het moment dat de intensive cares op andere dan medische gronden moeten bepalen wie wel of geen bed en behandeling krijgt. Hij pleitte voor een volledige lockdown, inclusief gesloten scholen.

De Jonge ontkent

De Jonge, die op hetzelfde moment de Eerste Kamer te woord stond, ontkende dat ’code zwart’ in aantocht is. „We zitten nog niet in de buurt van code zwart. En ik kan niet voorspellen dat we daar over tien dagen wel zitten. En het lijkt mij dat ook de heer Gommers dat niet kan voorspellen. Daarnaast hecht ik aan adviezen van het OMT die dat ook niet te berde brengt - en daar is Gommers lid van.”

In zowel de Eerste als de Tweede Kamer leidde het tot verontwaardiging. PVV-leider Wilders wil nog deze week een debat over de uitspraken van Gommers en de ontkenning van De Jonge. Het wordt woensdag duidelijk of dat debat er deze week komt.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop