Nieuws/Binnenland
386205061
Binnenland

Artsendraaiboek voor ’zwarte fase’

Rampenplan: geef jongere en zorgpersoneel voorrang bij ic-bed

DEN HAAG - Als de corona-epidemie alsnog zo uit de hand loopt dat er niet genoeg plaats is op de intensive care, moeten zorgverleners en jongeren daar voorrang krijgen. Dat staat in een draaiboek dat artsenorganisaties voor die „zwarte fase” hebben opgesteld.

De Tweede Kamer en het kabinet willen niet dat leeftijd een rol speelt in de keuze van artsen. Minister Hugo de Jonge verzekerde de Kamer eerder dat hij dat desnoods zou verbieden.

Artsen moeten zoveel mogelijk levens zien te redden, vinden de opstellers van het protocol. Daarom gaan patiënten voor die de meeste kans hebben snel weer zo op te knappen dat ze kunnen plaatsmaken voor een volgende zieke. Daarna komen mensen die bij hun werk in de zorg het virus hebben opgelopen omdat er bijvoorbeeld geen mondkapje voor hen was.

Als artsen nog scherpere keuzes moeten maken, moeten jongere generaties voorrang krijgen op oudere. Het draaiboek verdeelt patiënten in leeftijdsgroepen van twintig jaar. Een negentienjarige gaat zo voor op een patiënt die twee jaar ouder is, en een 59-jarige op een zestiger. Dat zou eerlijk zijn, omdat ouderen al meer leven achter zich hebben, luidt de gedachte.

Het kabinet wil niet dat leeftijd een rol speelt in de keuze van artsen als het coronavirus weer opspeelt. Minister Martin van Rijn (Medische Zorg) reageert kritisch op een draaiboek dat artsenorganisaties hebben opgesteld waarin dat wordt voorgesteld.

Rampenplan

„Ik kan mij niet vinden in een triage waarin leeftijd, los van medisch inhoudelijke overwegingen, een rol speelt”, schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer. Van Rijn onderstreept dat er geen reden is om te vrezen dat het zover komt dat er een tekort is aan intensivecarebedden. Maar er moet desondanks een protocol komen, voor het geval het toch rampzalig misgaat.

In dat geval neemt het kabinet het draaiboek van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de Artsenfederatie KNMG volgens Van Rijn niet zomaar over. „Jongere generaties zouden dan een sterkere morele aanspraak op levensreddende zorg hebben dan oudere generaties, die al veel meer levensjaren hebben genoten. Een patiënt uit een jongere leeftijdsgroep zou dan voorrang krijgen. Hiermee wordt uitsluitend een onderscheid op basis van leeftijd gemaakt, en dat kan ik niet ondersteunen.”

Ouderenorganisatie ANBO vindt dat leeftijd nooit een afweging mag zijn bij een ic-opname. Directeur-bestuurder Liane den Haan pleit voor een brede maatschappelijke raadpleging over dit onderwerp. „Het maken van dit soort onmogelijke keuzes kan je niet bij artsen neerleggen. Dit moet een politieke afweging zijn. Maar wel een afweging waar de samenleving achter kan staan, hoe moeilijk ook.”