Nieuws
386300
Nieuws

Staking grondpersoneel kost KLM miljoenen

SCHIPHOL (AFN) - De aangekondigde staking van grondpersoneel van KLM heeft waarschijnlijk gevolgen voor 12.000 passagiers. Dat denkt de luchtvaartmaatschappij. KLM schat dat aan de actie woensdagavond hooguit 250 leden van vakbond FNV meedoen, maar de impact is wel groot. De verwachte schade bedraagt 3 tot 4 miljoen euro.

Het bedrijf houdt rekening met vertragingen, mensen die hun aansluiting missen of bagage die achterblijft. In de tijd dat de actie plaatsvindt heeft KLM 41 vluchten gepland staan. Mogelijk heeft de staking ook gevolgen voor de rest van het avondschema. Dat zijn nog eens 32 vluchten. Reizigers wordt aangeraden de website van KLM goed in de gaten te houden. Daarop kunnen zij zien hoe groot hun vertraging is.

Actievoerende grondmedewerkers van KLM handelen woensdagavond anderhalf uur lang geen passagiersvliegtuigen af. Van 19.30 uur tot 21.00 uur wordt er geen bagage ingeladen of uitgeladen. Maar of de actie doorgaat, is nog niet helemaal zeker. KLM heeft een kort geding aangespannen tegen FNV om de staking te laten verbieden. Die zaak dient woensdagmiddag.

Veiligheid

Schiphol steunt KLM in het kort geding, onder meer uit het oogpunt van de veiligheid. De luchthaven ergert zich ook aan de disproportionele schade en overlast die de staking voor de reizigers gaat opleveren. Schiphol zegt de uitspraak van de rechter af te wachten, maar bereidt zich inmiddels al wel operationeel voor op de actie.

FNV ligt al een tijdje overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. KLM wil graag weer met de bond in gesprek, maar FNV wil dat alleen doen als KLM bereid is om met betere voorstellen te komen.