Nieuws/Buitenland
386411
Buitenland

Paniek in Spaanse badplaats

Tientallen mensen zetten het op een lopen.

Tientallen mensen zetten het op een lopen.

PLAYA D’ARO - In de Spaanse badplaats Playa d'Aro is dinsdagavond korte tijd paniek uitgebroken onder toeristen. Mensen die op de boulevard liepen of zaten te dineren op een terrasje zetten het op een lopen nadat een groep vakantiegangers voor grote schrik zorgde.

Tientallen mensen zetten het op een lopen.

Tientallen mensen zetten het op een lopen.

De aanstichters hadden, volgens de Spaanse krant El País, statieven en selfiesticks bij zich die werden aangezien als wapens. Het zou volgens Spaanse autoriteiten gaan om een zogenaamde ’flash mob’, een grappig bedoeld filmpje waarbij een grote groep mensen zich uit het niets op dezelfde plaats verzamelen en samen iets doen, zoals een dansje. Er zou dinsdagavond een beroemdheid zijn gespot en vanuit het niets zouden mensen zijn begonnen met rennen en gillen. De ontstane onrust sloeg vervolgens over op andere toeristen. Er zou een terreuraanslag in scène zijn gezet meldden Spaanse media, maar dat is niet bevestigd.

„Gevreesd voor leven”

Via ons Facebook-account meldden ooggetuigen dat het een penibele situatie was. „Dit was niet te bevatten eng. Auto die opeens heel hard achteruit rijd, bijna mensen overrijd overal gillende mensen roepend dat er terroristen zijn, gevreesd voor mijn leven!”, zegt Céleste Hellendoorn.

„Onze kinderen zijn doodsbang”

Martijn Breedveld meldt: „Wij zaten 10 meter ervanaf en hebben gerend voor onze leven met kinderen...Wij geloven niet in een „geintje” hele avond was het zeer onrustig qua politie. Op de grote parkeerplaats stond al een ME auto en liepen extreem veel agenten in burgers. Normaliter een paar keer per avond een politieauto maar afgelopen avond was het niet normaal voor Platja begrippen. Zelf nu continu helicopters boven de stad....Burgermeester kan dit mooi zeggen maar Platja de Aro is een zeer drukke toeristische badplaats met een snufje "high society" Hij wil graag de terrassen weer vol hebben en geen paniek zaaien zodat de toeristen blijven komen. Onze kinderen zijn doodsbang en willen naar huis, dochter was aan het hyperventileren en zoon slaapt nog steeds niet.....VERSCHRIKKELIJK!”

Op videobeelden op Twitter is te zien dat tientallen mensen wegvluchten. De hulpdiensten kregen veel meldingen binnen en sloegen meteen groot alarm. In de straten van de plaats aan de Costa Brava wemelde het van de politiewagens met sirenes. Sommige geschrokken toeristen hielden zich schuil totdat bleek dat het om loos alarm ging.

Volgens Spaanse media zijn er vijf aanstichters opgepakt.

Playa d’Aro is erg populair onder stappende jongeren. Er verblijven elke zomer honderden Nederlanders. Was net in Platja d'aro.. 100en mensen kwamen op ons afgerend in de winkelstraat. winkel ingerend en doodstil blijven zitten..— roos (@rosaliebaan) August 2, 2016 Vídeo de la situació viscuda a #platjadaro , després d'una broma de mal gust per part d'uns turistes alemanys. pic.twitter.com/q8zAmfVC6f— Edu Vancells (@EduVancells) August 2, 2016