Nieuws/Binnenland
386558
Binnenland

Vegetariër gezocht voor onderzoek bacteriën

DEN HAAG - Dragen mensen die geen vlees eten minder of andere resistente bacteriën bij zich dan mensen die dit wel doen? Om hier achter te komen zoekt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vegetariërs om mee te doen aan een lopend onderzoek, meldde het instituut dinsdag.

Resistente bacteriën, die ongevoelig zijn voor antibiotica, komen voor op vlees. Het RIVM wil meer inzicht krijgen in de manier waarop deze bacteriën zich verspreiden en wat de rol van vlees hierbij is.

Het instituut zoekt nog tweehonderd vegetariërs en veganisten die ouder zijn dan achttien jaar. Mensen die geen vlees maar wel vis eten, kunnen ook deelnemen. Nu doen er al zo'n driehonderd mensen mee aan het onderzoek. De resultaten worden in de loop van volgend jaar verwacht.

Vorige week werd bekend dat het gebruik van antibiotica het afgelopen jaar opnieuw is toegenomen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling volgens het RIVM. Als antibiotica te vaak gebruikt wordt, kunnen steeds meer bacteriesoorten de werking ervan weerstaan.