Nieuws
386952
Nieuws

Blog - Varen

Wereldzeilster na drie jaar thuis

Katia is weer thuis

Katia is weer thuis

Katia Monteiro liet drie jaar geleden haar leven in Kaapverdië achter en zeilde de horizon achterna met wereldzeiler en Telegraaf verslaggever Joshua van Eijndhoven. In die tijd zag ze veel van de wereld in Zuid Amerika, het Caribisch gebied en het exotische Polynesië. Maar het stel reisde ook in Azië, Afrika en Europa. Katia is terug in Kaapverdië en is blij om na drie jaar weer thuis te komen.

Katia is weer thuis

Katia is weer thuis

Kaapverdië

Kaapverdië, ook wel vaak klein Brazilië genoemd, is een eilandenstaat in de Atlantische oceaan op 600 kilometer west van Senegal. Het land vormt net als Brazilië een mix van Portugese en Afrikaanse invloeden. Je vindt er koloniale gebouwen en een gemixte bevolking met een aangeboren liefde voor dans en muziek. Toen Joshua hier eind 2011 met zijn zeilboot stopte bleef hij langer dan verwacht.

“Ik was niet weg te krijgen uit Kaapverdië en de geplande week werd al snel drie maanden. Ik voelde mij op slag thuis tussen de warme mensen, het ontspannen leven en de prachtige vrouwen. En ik verwonderde mij over de enorme verschillen tussen de eilanden. Eilanden als Sal en Boa Vista waren droog met mooie goudgele stranden terwijl een paar honderd kilometer verderop groene, bebergde eilanden zijn met zwart stranden.”

 

Kaapverdiaanse warmte

Katia komt uit Mindelo op het eiland Sao Vicente en werkte eerst een jaar met Joshua op Kaapverdië voordat zij samen de wereld rond gingen zeilen. “Het is bijzonder om weer thuis te zijn. De enige plek ter wereld waar ik zulke open mensen als in Kaapverdië ontmoette, was in Polynesië in de Grote Oceaan. Nu ik terug ben merk ik dat ik mijn land heb gemist. Veel mensen kennen mij en ik kan mijn eigen taal weer spreken. En als ik hier op straat loopt groet iedereen mij. Het is erg speciaal om na drie jaar weer thuis te zijn en mijn vrienden en familie weer te zien.”

 

Groei toerisme en economie

In Kaapverdië ziet Katia dat dingen in de tussentijd verbeterden: “Het toerisme en de economie groeien doordat steeds meer mensen voor Kaapverdië kiezen vanwege de goede veiligheidssituatie vergeleken met landen als Turkije, Egypte en Tunesië. Toeristen brengen werkgelegenheid en dat is goed voor de mensen, dus ik ben er blij mee. In Kaapverdië gaan de meeste toeristen naar resorts op Sal en Boa Vista, maar op mijn eiland Sao Vicente openen ook steeds meer kleinschalige boetiek hotels. Je ziet het voor leven zorgt; er is meer Kaapverdiaanse muziek op straat, meer activiteiten en meer restaurants openen hun deuren.

 

Naar Nederland

Toch wil Katia niet meer permanent terug naar Kaapverdië: “Ik heb nu zo veel van de wereld gezien, dat ik denk dat permanent in Kaapverdië wonen te klein zou voelen. En ik voel me bovendien ook erg thuis in Joshua’s vaderland; Nederland. We zijn daar nu twee keer drie maanden geweest. De mensen in Nederland zijn ontzettend vriendelijk en open maar ook sterk op werk en ontplooiing gericht. En om eerlijk te zijn, houd ik daar van, dat past goed bij mijn eigen mentaliteit. Maar voordat we in Nederland zijn, moeten we eerst nog de Indische Oceaan en de Middellandse Zee oversteken, dus dat duurt nog wel even. Volgend jaar in de zomer zijn we als het goed is in IJmuiden.”

 

Meer informatie over Kaapverdie lees je hier

Joshua en Katia zeilen de wereld rond met tuigage van CS-Rigging.