Nieuws/Binnenland
387136
Binnenland

LIVE TWEETS

Zaak gifmiljoenen barst los

AMSTERDAM - De rechtszaak over het dumpen van gif door Trafigura, een bedrijf dat gevestigd is in Nederland, is woensdag gestart. Het belooft een vuile strijd te worden, met een gespecialiseerd claimbedrijf en tal van advocaten.

Verslaggever Bart Mos volgt de zaak vanuit de rechtbank. Hij is te volgen via Twitter, zijn tweets lees je onderaan dit artikel.

De advocaten melden zich namens honderdduizend Ivorianen bij de Amsterdamse rechtbank. Zij willen het in Nederland gevestigde oliebedrijf veroordeeld krijgen. Op het spel staat een schadeclaim van 100 miljoen euro.

 Bekijk ook: 

 Run op gifgeld 

Aantoonbare fraude

In het juridisch gevecht over de gevolgen van de misdadige gifdump is aantoonbaar gefraudeerd met letsel van burgers uit het straatarme West-Afrikaanse land. Reguliere ziektes zijn toegeschreven aan het gif, vervalste medische verklaringen worden doodleuk voorgelegd aan de Nederlandse rechter.

Trafigura betaalde afgelopen jaren al een kwart miljard euro aan schadevergoedingen, maar daarvan kwam bedroevend weinig bij de betrokken slachtoffers in Ivoorkust terecht.