Nieuws/Buitenland
387401
Buitenland

Lidstaten krijgen geld om vluchtelingen te halen

EU: ga vluchtelingen uit Afrika halen

Soedanese vrouwen die op de vlucht zijn geslagen.

Soedanese vrouwen die op de vlucht zijn geslagen.

BRUSSEL - De Europese Unie zou de komende twee jaar minstens 50.000 van de ’meest kwetsbare’ mensen uit Noord-Afrika en de Hoorn van Afrika moeten opnemen.

Soedanese vrouwen die op de vlucht zijn geslagen.

Soedanese vrouwen die op de vlucht zijn geslagen.

Dat stelt de Europese Commissie voor als onderdeel van een nieuw migratiepakket dat woensdag wordt gepresenteerd. De lidstaten kunnen zich vrijwillig voor opname van vluchtelingen melden en krijgen daarvoor een financiële vergoeding. De commissie zet daarvoor 500 miljoen euro opzij.

Door erkende vluchtelingen direct uit Afrika langs legale weg naar Europa te laten overkomen, vallen zij niet ten prooi aan mensensmokkelaars en hoeven zij hun leven niet te wagen.

’Legale paden’

Het gaat vooral om vluchtelingen uit Libië, Egypte, Niger, Soedan, Tsjaad en Ethiopië. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker riep de EU vorige maand al op om meer solidariteit te tonen met Afrika en ’legale paden’ te openen. De hervestiging van Syrische vluchtelingen uit Turkije en het Midden-Oosten moet ook doorgaan, oordeelt de commissie.

Deze week werd bekend dat de EU wil stoppen met verplichte quota’s voor vluchtelingen. Dat is een enorme opluchting voor Oost-Europese landen als Polen en Hongarije, die zich altijd hebben verzet tegen verplichte opname.